Advocaat Victor D: "Bewijs rammelt aan alle kanten"

Volgens Anita Gaillard, advocaat van jihadi Victor D. uit Heeten, rammelt het bewijs dat het Openbaar Ministerie (OM) tegen Victor D. heeft verzameld aan alle kanten. Het OM voert persberichten en krantenartikelen op, terwijl Gaillard van mening is dat er ook in Syriƫ onderzoek gedaan moet worden.

"Daarvoor wordt steeds opgevoerd dat het te gevaarlijk is", zegt de advocate. "Aan de andere kant vraag ik mij af of je iemand hiermee het recht op een eerlijk proces geeft als je zo summier onderzoek doet en geen getuigen ter plaatse gaat horen."

De eis van het OM, zes jaar onvoorwaardelijke cel, komt voor de advocate van Victor D. niet als een verrassing. "Je ziet dat dit de eisen zijn die je doorgaans tegenkomt bij deze zaken. Ik begreep van  mijn cliënt dat hij wel aangenaam verrast was, omdat hij dacht het een veel hogere eis zou zijn van minimaal tien jaar."

Terugkeer jihadisten

Victor D. verblijft op dit moment nog in het buitenland, maar overweegt een terugkeer naar Nederland. Volgens Gaillard zou de Nederlandse staat moeten meewerken aan een terugkeer van jihadisten naar Nederland. "Gaan we dat ongecontroleerd laten gebeuren of gecontroleerd? Ons bureau is voorstander van een gecontroleerde wijze."

Mensen melden zich in dat geval bij de officiële instantie en worden uitgeleverd aan Nederland. "Zodat ze hier het proces kunnen afwachten. Als diegene na verloop van tijd dan zijn straf heeft uitgezeten krijgt hij een enkelband. Dat is veel gecontroleerder dan zeggen zoek het maar uit en zie maar hoe je hier komt. Dan gaan mensen andere manieren zoeken en dat kan potentieel een gevaar opleveren voor de veiligheid."

Meer over dit onderwerp:
Victor D. Heeten Salland Raalte Nieuws
Deel dit artikel: