nieuws

Directeur transportfirma Nieuwleusen stuurt zijn mensen met vakantie en doekt bedrijf op

Chauffeurs cynisch op social media
Chauffeurs cynisch op social media © Ingezonden
De chauffeurs van Transportbedrijf Dikken in Nieuwleusen hebben te horen gekregen dat ze met onmiddellijke ingang vakantie mogen gaan vieren, waarna ze niet terug hoeven te komen. De onderneming wordt namelijk opgedoekt. “Dit kan natuurlijk helemaal niet”, reageert een onthutste vakbond CNV.
Directeur Dennis Dikken heeft zijn personeel bovendien een zwijgplicht opgelegd. Ze mogen de gewraakte brief – in het bezit van RTV Oost – niet naar buiten brengen. “Ik wil geen verhalen in de sociale media zien”, zo waarschuwt de directeur zijn mensen.

Schimmig
De reden waarom het doek valt voor het transportbedrijf blijft schimmig. In een brief aan zijn chauffeurs schrijft directeur-eigenaar Dennis Dikken letterlijk dat hij “tijd wil steken in andere zaken, met name privéleven”.

Dikken begon ruim tien jaar geleden als zelfstandig chauffeur en bouwde het uit naar een firma met 15 truckers.

Die kregen dit weekeinde tot hun verrassing een brief in de bus met de mededeling dat het bedrijf ophoudt te bestaan. Hen wordt bovendien gevraagd uit te kijken naar een andere baan. “Want van overname of inkrimping zal geen sprake zijn. Alle auto’s en trailers worden verkocht of worden ingeleverd bij de dealers.”

Met vakantie gestuurd
In de brief worden ze per direct met vakantie gestuurd. “Aanstaande week zal jullie laatste werkweek zijn. Dan krijgt iedereen vakantie. En iedereen zal eind juli 2018 nog eenmaal salaris krijgen, plus gemaakte overuren. En de vakantiedagen die nog staan worden dus de laatste drie weken van juli opgemaakt.”

“Ter info: er is dus geen sprake van een faillissement, maar van stopzetten van de werkzaamheden”, zo schrijft de directeur. Tot slot legt de directeur zijn truckers de zwijgplicht op.

Uit den boze

Woordvoerder Kees de Vos van vakbond CNV zegt dat een dergelijke gang van zaken uit den boze is. Er zijn twee uitzonderingsgevallen: “Een directeur mag zoiets alleen doen in wederzijds overleg met zijn personeel. Maar daar lijkt hier geen sprake van. In het andere geval zal de uitkeringsinstantie UWV zijn goedkeuring moeten verlenen aan een ontslagaanvraag. Ook dat is hier niet gebeurd.”
De vakbond stelt nu een onderzoek in. Wanneer het UWV niet alsnog z'n fiat verleent, moet Dikken in het uiterste geval zijn personeel doorbetalen, als dit er niet in slaagt ander werk te vinden.

'Grote bek'
Directeur Dennis Dikken wenst weinig woorden vuil te maken aan de reden waarom hij stopt met zijn bedrijf: “Dat is privé. Ik heb niemand ontslagen. Alle chauffeurs hebben zelfs al een andere baan. Dan kan iedereen er wel een grote bek over hebben, maar ik heb niemand tekort gedaan. Voor de rest ben ik er klaar mee. Ik wens u nog een prettige dag.”

Zwijgplicht genegeerd
Een andere baan of niet: de chauffeurs lijken weinig gelukkig met de hele gang van zaken. Ze lappen de eenzijdig opgelegde zwijgplicht aan hun laars en hebben intussen de eerste cynische berichten op de sociale media geplaatst.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.