Moet Victor D. terugkomen of in Syrië blijven vanwege strafeis van zes jaar cel?

Wil je als jihadi nog terug naar Nederland als je een gevangenisstraf van zes jaar tegen je hebt horen eisen? Voor die vraag staat Syriëganger Victor D. uit Heeten. Voor de voormalige postbode, die opgelucht is over de hoogte van de eis, is een terugkeer naar Nederland het overwegen waard. 

Het is overigens nog maar de vraag of het ook werkelijk tot een veroordeling komt voor D. "Dat is heel lastig",  zegt oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen. "Dat heeft te maken met de bewijslast. Een goede advocaat kan daar veel tegenin brengen."

Probleem is dat Nederland geen rechtsbevoegdheid heeft in Syrië. Toch worden mensen die vertrokken, zoals Victor D., voor de rechter gebracht. "Er worden wel jihadi veroordeeld, maar veel Syriëgangers worden ook vrijgesproken."

Spreken met getuigen

Dat heeft alles te maken met de bewijslast. Die is vaak dun. Het is niet voor niets dat de advocaat van D. vandaag al voor de rechtbank in Rotterdam pleitte voor een onderzoek naar Victor D. In Syrië zelf. Het OM zou wat haar betreft in dat land moeten spreken met getuigen. "Nu baseert het OM zich vaak op sociale media. 

"Maar daar kan een advocaat van zeggen dat de Syriëganger dat maar gezegd heeft. Je moet dan eigenlijk wel flmpjes hebben."

Strafeis normaal

Volgens officier van justitie Ferry van Veghel is de eis tegen Victor D. normaal. "De maximum straf is vijftien jaar, maar in de regel wordt zes jaar geëist en opgelegd."

Volgens Anita Gaillard, advocaat van Victor D. komt veel bewijs van het OM uit mediapublicaties en daarom niet te gebruiken als bewijs. Van Veghel bestrijdt dat. Het dient als ondersteuning voor ander bewijs", stelt Van Veghel. Hij doelt daarbij op uitingen van de verdachte, bijvoorbeeld in contacten met zijn vader. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Victor D. jihad Heeten Salland Nieuws
Deel dit artikel: