nieuws

RIVM: 'Rubberkorrels kunstgrasveld slecht voor milieu'

RIVM: 'Rubberkorrels kunstgrasveld slecht voor milieu'
RIVM: 'Rubberkorrels kunstgrasveld slecht voor milieu' © RTV Oost / Emiel Geerding
Kunstgraskorrels van rubbergranulaat is schadelijk voor de grond in de directe omgeving van de velden. Uit de rubberkorrels kunnen stoffen lekken die terechtkomen in de grond om de velden en in sloten. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Het is volgens de onderzoekers slecht voor het ecosysteem, omdat het de biodiversiteit aantast. Spelende kinderen en huisdieren die per ongeluk grond binnenkrijgen lopen geen gevaar, zegt het RIVM. 
Het RIVM deed onderzoek rond tien kunstgrasvelden van voetbalclubs in Nederland die zijn ingestrooid met rubbergranulaat van oude autobanden. Daarbij werd de kwaliteit van het milieu rondom de velden vergeleken met de milieukwaliteit rondom echte grasvelden.
"Op diverse locaties overschrijden de concentraties zink, kobalt en minerale olie de geldende normen voor bodem en waterbodem", zegt het RIVM. Het milieu is vooral gevoelig voor hoge concentraties zink.
Gezondheidsrisico's
In oktober 2016 meldde het tv-programma Zembla dat sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat mogelijk gezondheidsrisico's met zich meebrengt. In maart van dit jaar concludeerde Amerikaanse onderzoekers dat er geen verband is tussen sporten op kunstgras met rubberkorrels en de ontwikkeling van kanker bij kinderen en jongeren. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.