PVV in Tweede Kamer over Victor D: "Dit tuig moet Nederland niet in"

De PVV in de Tweede Kamer is verbijsterd over de strafeis van zes jaar voor Syriëganger Victor D. uit Heeten. "Zes jaar is extreem weinig. Dit tuig moet Nederland niet in", reageert PVV-Kamerlid Machiel de Graaf. "Victor D. moet zijn nationaliteit kwijtraken."

"Dit is waar wij voor gewaarschuwd hebben. Dit soort mensen moet daar berecht worden", stelt De Graaf, doelend op Syrië waar Victor D. verblijft. "Daar weten ze heel goed hoe je met dit tuig om moet gaan."

Droste-effect

Volgens De Graaf is er al sprake van een soort Droste-effect. Het Kamerlid verwijst naar twee Syriëgangers die onderweg zijn naar Nederland. "Het gaat hier om doorgewinterde jihadi die hele lelijke dingen gedaan hebben. En dan zeg ik het nog netjes. Als we die terug laten keren naar Nederland maken we de maatschappij onveilig."

"De Graaf snapt dat Victor D. de strafeis vanmorgen letterlijk afdeed als "kat in 't bakkie". De voormalig postbode uit Heeten had rekening gehouden met een veel zwaardere eis. 

Islamitische toekomst

Het PVV-Kamerlid is bang dat de rechter niet eens de gevraagde zes jaar zal opleggen. "Tuurlijk is dit voor hem een eitje. En dan krijgt straks ook nog een lagere straf omdat bij vroeger een blauwe fiets op zijn verjaardag heeft gekregen in plaats van een rode en daarom is getraumatiseerd."

De Graaf vreest een taakstraf voor Victor D. of een jaartje gevangenis. "Het paradijs ligt open voor Victor D. Een islamitische toekomst voor Nederland komt zo steeds dichterbij."

Straf uit laten zitten

Het Kamerlid is ook kritisch op de houding van het Openbaar Ministerie dat stelde dat het goed nieuws is dat D. naar Nederland overweegt terug te keren om zijn straf uit te zitten. "Wij streven er naar om verdachten in Nederland hun straf uit te laten zitten", stelde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

"Een typisch juridische reactie", aldus de Graaf. "Heel kortzichtig. Het Openbaar Ministerie gaat voorbij aan het gevaar van dit tuig. We moeten ze daar berechten en de grenzen moeten dicht voor ze. En Victor D. moet gedenaturaliseerd worden."

Meer over dit onderwerp:
PVV Victor D. Heeten jihadi Salland Nieuws
Deel dit artikel: