nieuws

Vakbonden verklaren oorlog aan transporteur die truckers met vakantie stuurt en bedrijf opdoekt

De ontslagen chauffeurs nemen met een fotomontage hun vroegere werkgever op de hak
De ontslagen chauffeurs nemen met een fotomontage hun vroegere werkgever op de hak © RTV Oost
De vakbonden verklaren de oorlog aan Dennis Dikken, de transportondernemer uit Nieuwleusen die zijn truckers met vakantie stuurde en zijn bedrijf wil opdoeken. De juristen van FNV, CNV en de brancheorganisatie Transport Belangen Vereniging (TBV) Nederland onderzoeken nu de juridische mogelijkheden.
Volgens Cindy Onvlee, bestuurder Transport en Logistiek van de FNV, lijkt de gang naar de rechter onvermijdelijk. "We proberen met Dikken in contact te komen, maar die geeft niet thuis. Ik heb al wel begrepen dat hij totaal niet vatbaar is voor onze argumenten. En dan rest alleen nog de rechter."

Van de 14 chauffeurs van Dikken zijn er 12 lid van de FNV. De bond houdt komende zaterdag crisisberaad met deze leden.

Met vakantie gestuurd
Zoals gisteren gemeld werden de chauffeurs van Dikken deze week verrast door een brief, waarin ze te verstaan werd gegeven dat ze met onmiddellijke ingang drie weken vakantie mochten gaan vieren. Bij terugkomst is hun bedrijf, dat tien jaar heeft bestaan, opgedoekt.
Dennis Dikken benadrukt in zijn intussen veelbesproken brief dat van een faillissement of doorstart geen sprake is, maar dat de firma simpelweg ophoudt te bestaan. De ondernemer weigert verder ieder commentaar, maar houdt het er in de brief op dat hij meer tijd wil besteden aan privézaken.

Zwijgplicht

Bovendien legde hij zijn personeel een zwijgplicht op. Ze mochten de ‘ontslagbrief’ - in het bezit van RTV Oost - niet naar buiten brengen en hij liet nadrukkelijk weten geen verhalen in de sociale media terug te willen zien.

Precedentwerking
Het liefst sleept de FNV Dikken nu voor de rechter. Het is voor zover bekend voor het eerst in ons land dat een transportondernemer op deze wijze de stekker uit zijn bedrijf trekt. De vakbond wil dan ook koste wat kost voorkomen dat deze affaire zorgt voor precedentwerking. "Het zou een slechte zaak zijn als andere transporteurs deze handelswijze gaan kopiëren", aldus bestuurder Onvlee.
Cruciaal is dat Dikken op eigen houtje heeft gehandeld en uitkeringsinstantie UWV vooraf niet heeft geïnformeerd over zijn plannen.

Proefproces
De inzet van een juridische procedure wordt volgens Onvlee dat Dikken zijn chauffeurs gewoon moet doorbetalen of met een financiële vergoeding over de brug moet komen. De vakbond staat overigens juridisch minder sterk wanneer de chauffeur tussentijds een andere baan accepteren. In dat geval bestaat toch nog de kans dat de FNV een proefproces begint om zo een gerechtelijke uitspraak uit te lokken over de handelswijze van Dikken.

Ook de brancheorganisatie TBV laat het er niet bij zitten, zo meldt woordvoerder Henri Gulickx strijdvaardig. "Het liefst spring ik meteen in de auto om met deze chauffeurs te helpen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.