nieuws

Overijsselse waterschappen gaan strenger toezien op beregeningsregeling

Waterschap Vechtstromen gaat vanaf vandaag strenger toezien op agrariërs die de beregeningsregeling aan hun laars lappen. Boeren moeten zelf in de gaten houden of zij water uit omliggende sloten en beken mogen onttrekken. Zo niet, dan hangt hen een boete boven het hoofd.
Er geldt in Overijssel nog geen regionaal verbod op oppompen van water uit sloten, beken en kanalen zoals het waterschap Rijn en IJssel heeft afgegeven. Wel houden de Overijsselse waterschappen in de gaten of de geldende beregeningsregeling wordt nageleefd.
Waterschap Vechtstromen noemt de huidige situatie zorgelijk. "We zitten tegen de grenswaarden aan van de hoeveelheden water en van de kwaliteit van het water. En dan met name in het zuiden van ons gebied", vertelt Martin Hilferink van Waterschap Vechtstromen. Volgens hem zit het waterschap op het randje van het uitvaardigen van een beregeningsverbod. 

Boete

Wie misbruik maakt van het oppervlaktewater hangt een boete tussen 700 en 2000 euro boven het hoofd. "We zijn al het veld in geweest om mensen te waarschuwen", meldt Vechtstromen. Vanaf vandaag wordt er strenger gehandhaafd. Tot nu toe zijn er tijdens deze droge periode nog geen boetes uitgedeeld. 
"Als de warmte en de droogte aanhoudt, zoals de weersverwachting aangeeft, is er een kans dat er nog wel een beregeningsverbod komt", meldt ook Drents Overijssels Delta. De temperatuur en de wind zijn daarop van invloed. Als agrariërs en tuinders uit oppervlaktewater uit sloten, rivieren, weteringen of kanalen water willen onttrekken voor beregening, moeten ze hiervoor een melding doorgeven aan het waterschap. 

Verdroging voorkomen

Aanhoudende droogte in combinatie met beregening kan leiden tot een watertekort in de grond en in beken en rivieren. Met als gevolg verdroging, droogteschade, lage waterafvoeren en/of het droogvallen van waterlopen. Met de beregeningsregeling willen de waterschappen zulke situaties voorkomen.
Wat kunnen we zelf doen? Het voeren van eendjes is in deze droge periode in ieder geval geen goed idee, vertelt Hilferink. "Het is belangrijk dat er geen extra voedingsstoffen in het water komen." Bij hogere temperaturen bevat het water al minder zuurstof, en dat wordt door een stukje brood in het water nog minder. "Daar hebben de vissen heel veel last van en we willen vissterfte natuurlijk voorkomen." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.