nieuws

Politiek wil fonds voor mensen die asbestsanering niet kunnen betalen

De ChristenUnie Overijssel wil dat er zo snel mogelijk een fonds komt voor mensen die zelf geen asbestsanering kunnen betalen. Vanaf 1 januari 2024 geldt een landelijk verbod op asbestdaken en de politiek verwacht dat honderden gezinnen in de provincie in financiële problemen komen.
Leo Enthoven uit Deventer is één van de mensen die in zijn buurt grote problemen ziet ontstaan. "Wij wonen aan een hofje in Colmschate. Daar staat vijftien woningen en daarop ligt een dakbedekking van asbest leien. In totaal 1.600 vierkante meter. Wij hebben uitgerekend dat het ons zeker 400.000 euro gaat kosten om het asbest te laten verwijderen; gemiddeld 27.500 euro per huishouden."

'Niet eerlijk'

Het is nu al helder dat lang niet iedereen in de buurt dat bedrag kan ophoesten om op tijd het asbest van het dak te hebben. En het is volgens Enthoven ook niet eerlijk om dat van burgers te vragen. "De overheid heeft dit asbestverbod ingesteld. Dan kun je burgers toch niet de rekening laten betalen?"
Enthoven pleit voor een regeling waarbij de lasten verdeeld worden tussen de overheid en eigenaren van asbestdaken. Vandaag kwam hij daarom naar het provinciehuis om hierom te vragen.

12 miljoen vierkante meter

Uit een recente analyse van de provincie blijkt dat in Overijssel nog ruim 12 miljoen vierkante meter asbestdaken verwijderd moet worden voor 2024. Vooral op het platteland (10 miljoen m2 op 30.000 panden). De rest ligt vooral op kleine daken (1.5 miljoen m2 op 30.000 panden) en bedrijfsdaken (0.5 miljoen m2 op 1.000 panden) in de steden.
Op basis van een steekproef schat de provincie dat de meeste eigenaren van asbestdaken de sanering zelf kunnen betalen of gebruik kunnen maken van een regeling waarbij ze bijvoorbeeld goedkoop geld kunnen lenen. In vijf procent van alle gevallen is aanvullende hulp van de overheid nodig. Het gaat dan vooral om boeren die al diep in de schulden zitten en geen extra geld meer bij de bank kunnen lenen.
Ook eigenaren van een huis met een dak van asbest leien horen volgens de provincie tot de risicogroep, omdat de sanering van dit type asbest veel geld kost. In Overijssel gaat het om minimaal 100 woningen, waaronder de huizen in Colmschate.

Uitstel asbestverbod

De politiek is nog niet zo gerust op de cijfers van de provincie. Veel partijen denken dat nog wel eens veel meer gezinnen de asbestsanering niet kunnen betalen. PVV en D66 pleiten voor uitstel van het landelijke asbestverbod. 50Plus vindt dat alleen eerst de daken moeten worden aangepakt die de meeste gezondheidsrisico's geven.
Statenlid Sybren Stelpstra van de ChristenUnie vindt dat de overheid vooral zo snel mogelijk met geld op tafel moet komen om gedupeerde burgers te helpen. Hij pleitte daarom vandaag om vanuit de provincie in elk geval 8,5 miljoen euro in een asbestfonds te stoppen. Rijk en gemeenten zouden het fonds verder moeten aanvullen.
Na de zomer wil de ChristenUnie hierover een motie indienen tijdens de bespreking over de begroting. Partijen als het CDA hebben al aangegeven het voorstel te steunen.

'Geld lenen kost geld'

Leo Enthoven uit Deventer weet nog niet of hij blij moet zijn met een fonds. "Ik kan dan misschien geld lenen bij de overheid. Maar ik ben 75 jaar oud. Dan kun je toch geen lening meer afsluiten van ruim 27.000 euro? Bovendien waarschuwt de overheid zelf dat geld lenen geld kost."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.