nieuws

Grote zorgen bij politie over gevaar en toename van drugsdumpingen

Het begon met een tinteling in zijn neus die verder zijn keel in trok. En politieagent Ricardo Dalstra was niet de enige die ernstige klachten kreeg toen hij vorige maand met collega's vaten drugsafval aantrof in een busje in een weiland bij De Wijk, vlak over de provinciegrens met Drenthe. Nog vijf andere collega's kwamen in het ziekenhuis terecht. "Het werd een nacht die ik nooit meer zal vergeten."
Politieagent Ricardo Dalstra vond drugsafval en belandde in het ziekenhuis
Dumpingen van drugsafval en drugslabs in Overijssel zijn een groeiend probleem, stelt de politie Oost-Nederland. "Vergeleken met tien jaar geleden zien we een enorme toename", stelt Freerk Jan Medendorp, regisseur aanpak dumping synthetische drugs van de politie Oost-Nederland. 
"Vorig jaar hebben we negen drugslabs aangetroffen, waarvan drie in Overijssel. Nu hebben we op de helft van het jaar al negen drugslabs waarvan één in Overijssel. En dan hebben we nog lang niet alle drugslabs in beeld." Het probleem met labs lijkt wat groter in de zuidelijke provincies en Gelderland. "Maar in Overijssel zien we ook steeds vaker dat drugsafval wordt gedumpt", zegt Medendorp. 

Gevaarlijk confrontatie

In Overijssel staat de teller al op vier afvaldumpingen.  Vorig jaar waren er zeven geregistreerde dumpingen in onze provincie. Vlak langs de randen van de provincie, in Gelderland en Drenthe, is dit jaar al vier keer drugs gedumpt.
Begin vorige maand nog ging agent Ricardo Dalstra naar een melding. In een weiland bij De Wijk, net over de provinciegrens in Drenthe, stond een busje dat leek te zijn vastgelopen in het weiland. De agenten die zich ter plaatse hadden gemeld, hadden nog geen idee wat er in het busje zat en welke gevolgen dat voor hen zou hebben. 
Tekst gaat verder onder de foto.
Fotograaf: Harm Meter Het busje met afval uit een drugslab

Rokende motorlaarzen

Ongeveer een maand later keert Dalstra terug naar de plek des onheils. Het weiland ligt er weer normaal bij. "Het was wat drassiger dan nu", vertelt de agent. "Het busje kon niet meer voor- of achteruit." De agenten hadden nog niet eens in het busje kunnen kijken toen ze ernstige ademhalingsklachten kregen. 
"Wij stonden op tweehonderd tot vierhonderd meter afstand van dat busje. "Een collega van mij die wel bij het busje is geweest, stond met zijn laarzen in dat goedje en die motorlaarzen begonnen te roken. Dat is echt een heel gemeen goedje geweest", aldus Dalstra.
Tekst gaat verder onder de foto.
Fotograaf: Harm Meter Een gebied rondom het busje wordt afgezet

"Nacht die ik nooit meer zal vergeten"

Het was het begin van een angstige nacht. "Een nacht die ik nooit meer zal vergeten, want wij werden om het uur wakker gemaakt om ons zuurstofgehalte en bloeddruk te meten. Toch echt een observatie, omdat ze bang waren dat onze keel dicht zou gaan en ademhalen te moeilijk zou worden."
Tekst gaat verder onder de video.
Agent Ricardo Dalstra over de impact van zijn ziekenhuisopname
"Ik doe dit werk nu sinds 1998. Ik ben nog nooit door zoiets in het ziekenhuis terecht gekomen", aldus Dalstra.

Veel kennis

Een verklaring voor het stijgende aantal drugsdumpingen in Overijssel kan Freerk Jan Medendorp van de politie Oost-Nederland niet goed geven. Maar het heeft ongetwijfeld te maken met de gunstige condities die er in Overijssel zijn voor drugslabs. Dat heeft niet alleen te maken met de ligging, vlak bij de Duitse grens, maar ook met de goede infrastructuur. "En er is veel kennis aanwezig", constateert Medendorp. 
Drugsafval is dus een groeiend probleem in onze provincie. Niet alleen omdat agenten in gevaar worden gebracht omdat ze, soms onwetend, met chemisch drugsafval te maken krijgen. Het is ook slecht voor het milieu. "Door de manier waarop het gedumpt wordt, lekt vaak chemisch afval weg dat in de bodem terecht komt", legt Medendorp uit. Grondwater kan daardoor vervuild raken.
Tekst gaat verder onder de video.
Agent Freerk Jan Medendorp over onderzoek naar drugslabs

Hoge rekening

Maar ook voor de eigenaar van de grond waarop het drugsafval wordt gevonden, is de impact groot. Kosten van het opruimen van drugsafval bedragen vaak tussen de vijftien- en dertigduizend euro. Kosten die voor rekening komen van de grondeigenaar.
Maar hoe herken je mensen die een drugslab willen beginnen? Die zien er vaak niet crimineel uit. "Ze zijn op zoek naar panden en schuren die al langer leeg zijn. Neem nooit contant geld aan", tipt Medendorp. 
Tekst gaat verder onder de video.
Hoe herken je een drugscrimineel?
Medendorp heeft bovendien nog een boodschap voor de gebruiker van de pilletjes die in drugslabs worden gefabriceerd. Ze zouden zich wat beter moeten realiseren welke wereld er schuil gaat achter dat pilletje. "Ze hebben geen idee, maar werken er wel aan mee."
Agent Freerk Jan Medendorp heeft een boodschap voor gebruikers van partydrugs

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.