nieuws

'Deze week nog geen waterproblemen voor agrariërs'

Agrariërs hoeven zich deze week nog geen zorgen te maken over een watertekort, dat zegt Marcel Markhorst, bestuurder bij LTO Noord Overijssel.
Door de enorme droogte van de laatste weken dreigt er een watertekort. Sinds woensdag controleert waterschap Vechtstromen of agrariërs zich aan de beregeningsregeling houden. 
Boeren moeten zelf in de gaten houden of zij water uit omliggende sloten en beken mogen onttrekken. Zo niet, dan hangt hen een boete boven het hoofd. 
"Op dit moment is er nog genoeg oppervlaktewater aanwezig", zegt Markhorst. Agrariërs kunnen ervoor kiezen om met oppervlaktewater of water uit waterbronnen hun land te sproeien. "Als agrariërs oppervlaktewater willen gebruiken, melden ze dat eerst aan de waterpeilbeheerder in de regio. De beheerder beslist dan of dat mag."
Boete
Als agrariërs oppervlaktewater gebruiken terwijl er een beregeningsverbod geldt, riskeren ze een boete van € 2000,-. Toch komt dit in de praktijk weinig voor, zegt Markhorst: "Als je als boer goed contact houdt met de waterpeilbeheerder, voorkom je een boete. De beheerder geeft de boer vaak een seintje wanneer er gestopt moet worden met sproeien."
Waterpijl
Volgens Markhorst was in 2003 de laatste extreme droogte. Toen was het in augustus ook nog droog: "Ik hoop niet dat het nu zo lang duurt. Het blijft koffiedik kijken. Niemand weet of het waterpeil de komende tijd nog verder zakt."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.