nieuws

Modeduo, beroemde violist én regisseur genomineerd voor Cultuurprijs Overijssel 2018

De genomineerden voor de Cultuurprijs en Talentprijs 2018 zijn bekend. Voor de Cultuurprijs komen het wereldberoemde modeduo Spijkers en Spijkers, regisseur Jolmer Versteeg en de bekende violist en componist Daniel Rowland in aanmerking. Voor de Talentprijs zijn de kanshebbers: klassiek zangeres Roza Herwig, danser Tiemen Stemerding en beeldend kunstenaar Willemijn Calis.
Het publiek heeft massaal voorstellen gedaan voor te nomineren Overijsselaars. Er zijn dit jaar meer dan vierhonderd Overijsselaars genomineerd die iets bijzonders betekenen in welke kunst of cultuurvorm dan ook.

Genomineerden Cultuurprijs

Voor de Cultuurprijs heeft de jury de volgende drie genomineerden gekozen:
Spijkers en Spijkers
Truus en Riet Spijkers zijn tweelingzussen, geboren in Hardenberg. Het duo heeft sinds 2001 een modelabel met een direct herkenbare stijl. Spijkers en Spijkers brengt jaarlijks een collectie uit met shows in Parijs, Londen en Milaan en hun creaties worden wereldwijd verkocht. Zo is koningin Máxima een liefhebber van verschillende labels van Spijkers en Spijkers. Het duo ontving talloze onderscheidingen en prijzen voor hun werk en kreeg in 2013 het Prins Bernard Cultuur Prijs Modestipendium; de meest prestigieuze en Koninklijke onderscheiding voor modeontwerp in Nederland.
Jolmer Versteeg
Zwolse theaterregisseur, docent drama en artistiek leider van de theatergroep De Jonge Honden met een eigen theater, het Perrontheater in Zwolle. Als regisseur van theatergroep De Jonge Honden maakt Jolmer al vele jaren locatietheater op hoog niveau. Afgelopen jaar maakte hij de grootschalige productie Operatie IJssellinie over een verborgen stuk geschiedenis en was hij als tweede regisseur betrokken bij het theaterspektakel De Wilde Deerne. Met zijn grote daadkracht en creatief talent is Jolmer in staat om grote groepen te enthousiasmeren voor theater waarbij de grote spektakelstukken op locatie zijn voorliefde hebben.
Daniel Rowland
Violist Daniel Rowland is als zoon van Brits-Nederlandse ouders opgegroeid in Weerselo. Hij is actief als solist, kamermusicus en concertmeester. Als solist maakte hij in 1992 zijn debuut in het Concertgebouw in Amsterdam. Daniel Rowland houdt van muziek uit de 20e en 21e eeuw en reist onophoudelijk de wereld rond om zijn muziek te delen en anderen te inspireren, waarbij hij zichzelf ook volop laat inspireren. Volgend jaar neemt hij -net als komende zomer- tientallen musici uit de hele wereld mee naar Weerselo en Twente om in tien dagen tijd meer dan 25 concerten te geven. Daarbij wordt het jubileum jaar in 2019 helemaal bijzonder omdat naast locaties als de Plechelmus in Oldenzaal, de Grote Kerk in Enschede, landgoed Singraven, ook concerten bij het sprookjeachtige Kasteel Twickel gegeven zullen worden. Een unicum. 

Nominaties Talentprijs

De jury heeft de volgende drie nominaties gekozen voor de Talentprijs:
Roza Herwig
Deze Zwolse zangeres is sopraan en violiste. Roza studeerde viool aan het Conservatorium van Utrecht en volgt nu een studie klassieke zang aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze won prijzen bij het Prinses Christina Concours en het Britten Viool Concours. Sinds haar negende speelt ze in jeugdorkesten en ze is nu drie jaar concertmeester van het Britten Jeugd Strijkorkest. Roza heeft al vele concerten gegeven, cd's opgenomen en solo opgetreden. Deze zomer neemt ze een cd op in de Noorderlichtkerk in Wesepe.
Tiemen Stemerding
Deze danser is geboren in Enschede en heeft na zijn vooropleiding Theaterdans aan het Kottenpark College in Enschede een vakopleiding gevolgd aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. Tijdens zijn stage bij Skånes Dansteater in Malmö maakte hij deel uit van het ensemble en daarna werkte hij voor een project bij Habemus Corpus Dance Company in Barcelona en het Stadstheater Bielefeld net over de grens in Duitsland.  Binnenkort danst hij met collega Johanna Wernmo een eigen choreografie bij het jubileumconcert van het Nederlands Strijkersgilde. Na de zomer is er een weerzien met het Skånes Dansteater en begint Tiemen daar aan zijn nieuwe baan.
Willemijn Calis
Willemijn is een beeldend kunstenaar, geboren en getogen in Enschede. Behalve schilderen wisselt zij tussen tekenen, stopmotion
animatie, performance en audiowerk. In haar maakproces – zo schrijft zij zelf - laveert zij voortdurend tussen de wens iets zelfstandigs tot te maken versus de drang iets zinnigs te zeggen. Dat maakt dat ze altijd zoekt naar de beste vorm. Behalve schilderen, tekent ze daarom, doet performances en heeft een heel eigen vorm van stopmotion animaties ontwikkeld.

Het ontstaan

De prijzen zijn ontstaan uit een samenwerking tussen het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, RTV Oost, De Stentor en De Twentsche Courant Tubantia omdat ze het belangrijk vinden de kunst- en cultuurvormen in onze regio te waarderen en breed bekendheid te geven. Daar hoort sinds vorig jaar ook de NDC mediagroep bij. Cultuur bindt, creëert trots en is bepaalt onze identiteit, vind ook de jury die dit jaar bestaat uit interim-voorzitter Wim Fiselier, Peter Schoof, Kees Schafrat, Wilja Jurg en Marianne van de Steeg.

Winnaars

In 2017 won rappers duo Rico en Sticks de Cultuurprijs. Rico en Sticks zijn al jaren actief, maakten een come-back en zijn nog steeds razend populair. Eerdere winnaars zijn schrijver Ozcan Akyol, cabaretier Andre Manuel, componist Carl Wittrock. Herman Finkers kreeg de Oeuvreprijs uitgereikt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.