nieuws

Ziekenhuis in Hengelo wordt 24-uurs centrum; alleen nog maar dagbehandelingen

Het ziekenhuis in Hengelo wordt vanaf de zomer volgend jaar een 24-uurs centrum. Dat heeft de Raad van Bestuur van Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) bekendgemaakt. Dat betekent dat meerdaagse behandelingen alleen nog maar in de ZGT-locatie in Almelo plaatsvinden.
Volgens bestuursvoorzitter Ton Ruikes betekent de maatregel niet dat het ziekenhuis in Hengelo verder ontmanteld wordt. "Integendeel. Mensen liggen steeds korter in het ziekenhuis. We hebben nu dertig tot veertig procent dagbehandelingen. Over vier jaar is dat zeventig tot tachtig procent", stelt Ruikes.

Spoedeisende hulp

In april dit jaar verdween de spoedeisende hulp uit Hengelo en deze week werd de eerste harthulp naar Almelo overgeheveld. "Met de nieuwe maatregel is het ook mogelijk dat bepaalde zaken van Almelo naar Hengelo verhuizen. Een galblaas- of borstoperatie kan tegenwoordig in één dag. Dat kan dus ook in Hengelo."
Eind vorig jaar werd bekend dat ZGT in totaal 150 banen moest schrappen. "Dat aantal is gehaald. Sommige mensen kozen er zelf voor ander werk te zoeken, toen dat bekend werd. Anderen zijn via natuurlijk verloop vertrokken. Het is zelfs zo, dat we nu weer aan het werven zijn voor verplegend personeel en medewerkers in de operatiekamers."

'Verlies van 2 miljoen euro'

Financieel gaat het beter met ZGT. "Er was vorig jaar een verlies van zo'n 15 miljoen euro", stelt Ruikes. "En we zijn nog lang niet aan het eind van dit jaar, maar we verwachten voor 2018 uit te komen op een verlies van 2 miljoen euro. Dat is nog niet goed, maar we zijn op de goede weg."
ZGT Hengelo is de laatste maanden vaak negatief in het nieuws geweest door bezuinigingen, ontslagen en het verdwijnen van bepaalde afdelingen. "Ik hoop en ga ervan uit dat door deze nieuwe maatregel duidelijkheid en daardoor ook rust ontstaat. Voor onze drieduizend medewerkers, maar zeker ook voor de patiënten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.