nieuws

Twaalf jaar cel voor broers na dodelijke steekpartij in café in Reutum

Steekpartij Reutum
Steekpartij Reutum © RTV Oost
De broers Frank en Ruud ter H. uit Glanerbrug zijn veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het doden van Roelof Esman uit Winterswijk en het verwonden van zijn broer Angelino Esman. De twee broers uit Winterswijk  werden vorig jaar augustus neergestoken na een ruzie in een café in Reutum. Het Openbaar Ministerie had voor beide broers een gevangenisstraf van twaalf jaar geëist.
De mannen moeten schadevergoedingen betalen aan familie van het slachtoffer. Het gaat om een bedrag van in totaal ruim 69.000 euro vanwege shockschade. Maar ook de kosten van de uitvaart worden op de broers H. verhaald.
In het café in Reutum ontstond augustus vorig jaar ruzie tussen de broers Ter H.  en de broers uit Winterswijk. Een vechtpartij in het café werd gesust, maar de broers uit Glanerbrug pakten een mes uit de keuken van het café en staken de broers Angelino en Roelof buiten het café in hun rug.

Sporen op mes

Volgens de rechtbank liepen de beide broers schouder aan schouder naar buiten waarbij Ruud het mes vast had. Slachtoffer Roelof Esman kwam door messteken om het leven. Zijn broer Angelino raakte gewond. Op het mes zijn sporen gevonden, van Ruud ter H. en van slachtoffer Roelof.
Op een tweede mes, dat in het café is gevonden, zaten sporen van slachtoffer Roelof, Ruud ter H. en een onbekende. 
De rechtbank oordeelt dat beide broers schuldig zijn aan doodslag en poging tot doodslag. Uit een getuigenverklaring en DNA-sporen op de messen blijkt dat Ruud ter H., de oudere broer, degene was die heeft gestoken.

Gelijke rol, gelijke straf

De twee Enschedeërs beriepen zich op hun zwijgrecht. Frank ter H. heeft niet gestoken maar krijgt wel als medepleger dezelfde straf opgelegd als zijn oudere broer. De rechtbank oordeelt dat zijn rol gelijk is, want op dat moment deden ze alles samen; ze vochten samen tegen de groep uit Winterswijk, liepen samen weer naar buiten, waarbij zijn broer gewapend was met een mes en gingen vervolgens samen het gevecht aan.
Na de steekpartij gingen ze samen naar binnen. Op die momenten nam Frank ter H. geen afstand van het geweld. Integendeel, hij zocht juist de confrontatie op, oordeelt de rechtbank.

Poging doodslag

Ook poging tot doodslag op de broer van Roelof Esman, Angelino, acht de rechtbank bewezen. Hij raakte gewond. Volgens de rechtbank hebben de broers zich schuldig gemaakt aan één van de ergste feiten die er zijn, aldus de rechtbank. Frank en Ruud ter H. waren, net als hun advocaten niet in de rechtbank. 

Slachtofferverklaring

De rechtszaak verliep twee weken geleden emotioneel. De moeder van de slachtoffers gaf in haar slachtofferverklaring aan dat ze beide broers het liefst in de rechtbank zou doodschieten. 
De familie laat in een eerste reactie weten tevreden te zijn met de uitspraak.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.