nieuws

Waterschap: Grondwaterpeil daalt hard, beregeningsverbod nog niet aan de orde

Droogte
Droogte © Waterschap Drents Overijsselse Delta
Door de droogte is het grondwaterpeil hard gezakt. Een beregeningsverbod voor het onttrekken van water uit sloten, kanalen, rivieren en weteringen is voor het waterschap Drents Overijsselse Delta nog niet aan de orde.
"In de gebieden waar aanvoer van water mogelijk is door natuurlijke stroming of doordat we water oppompen, zijn we druk bezig de waterdoorvoer op gang te houden", legt Albert Drewes van het waterschap uit.

Aan het einde van de mogelijkheden

Het waterschap ziet vooral in de gebieden waar geen aanvoer van water mogelijk is, het grondwaterpeil hard zakken. "Hier komen we langzamerhand aan het eind van onze mogelijkheden. Dit zijn de plekken waar watergangen droog kunnen vallen."
Het maaien van dijken die gevoelig zijn voor droogte, heeft het waterschap uitgesteld. Het gaat hier voornamelijk om de zanddijken langs de IJssel, de Vecht, het Zwarte Water en de Sallandse weteringen.

Watergangen gemaaid

De watergangen worden juist wel gemaaid, omdat het water hierdoor sneller doorstroomt. In ondiepe wateren wordt niet gemaaid, omdat dit omwoeling van de waterbodem kan veroorzaken.
"Het omwoelen van de bodem onttrekt zuurstof. Door de hogere watertemperatuur zit er al minder zuurstof in het water. Vissen zouden het daardoor moeilijk kunnen krijgen en dat willen we niet", zegt Drewes.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.