Wolvenexpert na onderzoek: "Theoretisch gezien goede kans op een roedel in Overijsel"

Was het een wolf of toch een hond? En hoeveel wolven waren het? Dat zijn vragen waarmee de Wageningen Universiteit aan de slag ging. Uit de resultaten blijkt dat er in het voorjaar twee wolven in Overijssel actief zijn geweest.

De universiteit heeft DNA onderzocht dat de overheid bij schapen met bijtwonden heeft laten afnemen. Onderzoek in het laboratorium had het doel om te zien of het daadwerkelijk een wolf betreft. Monsters waaruit bleek dat er sprake was van een wolf zijn verder onderzocht om te zien waar het dier vandaan komt.

"Het onderzoeken van alleen bijtwonden geeft wel een ietwat vertekend beeld, maar het is een goede indicatie", legt onderzoeker Hugh Jansman van de Wageningen Universiteit uit. 

Uit Nedersaksen

In Overijssel was in maart en april een vrouwelijke wolf actief die ook door Drenthe en Gelderland struinde. Deze wolf is uit Nedersaksen afkomstig, blijkt uit DNA-onderzoek. 

In diezelfde periode trok ook een mannetje door Overijssel. Deze was iets noordelijker georiënteerd, hij was ook in Drenthe en Groningen actief. Waar deze wolf vandaan komt, is niet duidelijk. 

Tekst gaat door onder de afbeelding

De kleuren geven individuele wolven aan (Foto: Wageningen Universiteit)
De kleuren geven individuele wolven aan (Foto: Wageningen Universiteit)
Fotograaf: Wageningen Universiteit
De kleuren geven individuele wolven aan

Mogelijk al gevestigd

Volgens Jansman is het in theorie mogelijk dat er al wolven in Overijssel zijn gevestigd. "In theorie kan het zijn dat een wolf zich op de Sallandse Heuvelrug heeft gevestigd. Volgens de overheid kunnen we dat pas na een half jaar concluderen, dus met die richtlijnen kunnen we daar nu nog niets over zeggen."

Over het algemeen zijn de mannetjes reislustiger dan de vrouwtjes, daarom is het bijzonder dat er ook een vrouwtje in de provincie is gesignaleerd. De kans op een roedel neemt daardoor toe. "Theoretisch gezien is er een goede kans op een roedel die zich dan ook zal vestigen", stelt Jansman.

In Nederland zijn in totaal zes wolven actief geweest, dat waren drie mannetjes en drie vrouwtjes.

Meer over dit onderwerp:
wolf wolven Nieuws
Deel dit artikel: