Weblog: Modeontwerpers, een beroemde violist én een regisseur van spektakelstukken genomineerd

Wat leuk! roept Truus Spijkers met onvervalst Hardenbergse klank! ‘Maar ik weet niet goed wat het is?’ giegelt ze. Riet Spijkers, de andere helft van Spijkers en Spijkers overkomt hetzelfde. Eigenlijk hadden ze nog niet van de Cultuurprijs Overijssel gehoord, tip voor de jury, maar ze zijn ontzettend blij met de nominatie.

Riet en Truus ontmoet ik in hun pas geopende winkel in de Koningsstraat in Arnhem, waar zelfs het zijden jurkje hangt dat Koningin Máxima droeg. 'Ze kiest regelmatig iets ja, en het liefst uit de confectielijn! Niet eens een Spijkers high design ontwerp.' Riet en Truus vinden dat geweldig. Ze laten me een prachtig handgeschreven briefje zien, van iemand die een jurk bij hen kocht, waar we alle drie van volschieten. Alle zes genomineerden zijn vooral trots. Omdat de voordrachten vooral door de Overijsselaars zelf zijn gedaan. Ja, de jury koos, maar Overijssel stelde voor. En dat maakt de nominaties waardevol. 

Lees verder onder de foto:

Tiemen Stemerding
Fotograaf: BN
Tiemen Stemerding

Het is de vijfde keer dat de Cultuurprijs Overijssel - nieuwe stijl! - wordt uitgereikt. Dit jaar in oktober in Steenwijk. Ieder jaar is een andere stad gastheer. Een mooi systeem. Het is ook niet alleen de prijs van de provincie Overijssel, maar ook van het Prins Bernhard Cultuurfonds en van de regionale media. Twentsche Courant Tubantia, Stentor, NDC Mediagroep en rtvOost. In een live-uitzending werden alle nominaties in onze studio bekendgemaakt. Dit zijn ze:

 

cultuurprijs

  • modeduo Spijkers en Spijkers, uit Hardenberg
  • regisseur Jolmer Versteeg, uit Zwolle  
  • violist Daniel Rowland - opgegroeid op 't Stift in Weerselo

 

talentprijs

  • klassiek zangeres Roza Herwig, uit Zwolle
  • danser Tiemen Stemerding, uit Enschede
  • beeldend kunstenaar Willemijn Calis, uit Enschede

 

Lees verder onder de foto...

Roza Herwig
Fotograaf: Roza Herwig Facebook
Roza Herwig

De Talentprijs is vooral een stimuleringsprijs. Dat waarderen Roza, Tiemen en Willemijn. Roza 'vingen' we, net wakker, tijdens haar vakantie in Spanje. Lang leve vriendin Mathilde en Roza's moeder Loes Visser. Zij zaten in het complot en Loes nam haar nominatie in ontvangst. Tiemen kwam, ondanks zijn zware trainingsschema vanuit Bielefeld met de trein naar Hengelo en Willemijn lokte ik naar de studio met hulp van Tetem's Ella Buzo. 

Lees verder onder de foto:

Willemijn Calis
Fotograaf: Jesper Janse
Willemijn Calis

'Ah, we spelen wel even wat, zullen we dat doen?' 

De andere drie genomineerden vereisten nog een tandje doorzettingsvermogen extra. Daniel Rowland heeft een hels schema en vliegt de hele wereld over, kijk voor de lol eens op zijn site naar het programma voor de komende maanden. Toevallig of niet, hij besprak juist gisteren de invulling van de jubileum editie van het Stiftfestival bij Kasteel Twickel in Delden. Wat een sprookjesachtige plek werd het toen Daniel tegen zijn vriendin, de servische celliste Maja Bogdanovic zei: 'Kom we spelen wel even wat, een minuutje...!' Ik stond met kippenvel op een afstandje.

Lees verder onder de foto... 

Daniel Rowland
Fotograaf: RTV Oost
Daniel Rowland

Echt? Wat cool!

Zo had de komst van regisseur Jolmer Versteeg ook een telefoontje of 10 omhanden. Maar het lukt ons om Jolmer onder valse voorwendselen naar de studio te lokken. Cultuurprijs genomineerden zijn niet makkelijk om de tuin te leiden. Waarom dan? Waar gaat het over? En verder? Wanneer zend je het uit? Ik werd er tureluurs van. Gelukkig kon hij een belangrijk gesprek op het laatst verzetten en was ruim op tijd in de studio. De verrassing kon door gaan... Hoe dat ging? Dat ziet u dit weekend in OverUIT de Kunst op TV Oost.

Lees verder onder de foto...

Jolmer Versteeg
Fotograaf: Erik Janssen
Jolmer Versteeg

OverUIT de Kunst ziet u zondag op TV Oost om 11.35, 12.35, 14.35, 16.40, 17.20, 18.20 en 19.20 uur. Een uitgebreide omschrijving van de genomineerden vindt u trouwens ook hier. Binnenkort komt van iedere genomineerde een portret voorbij in OverUIT de Kunst, zodat u weloverwogen een keuze kunt maken op CultuurprijsOverijssel.nl  

 

Ik reken op u. 

Inga Tjapkes

Deel dit artikel: