Storm over Beulaeke: "de buitenlucht geeft het verhaal iets magisch"

De bedenkers, schrijvers, acteurs en figuranten, ze zijn allemaal overdonderd door het enorme succes van de musical Storm over Beulaeke. Na een geslaagde serie voorstellingen in het theater kreeg het spektakelstuk afgelopen weken een vervolg in de open lucht in Giethoorn.

De musical Storm over Beulaeke vertelt het dramatische verhaal van het arme kleine dorpje van vissers en turfwinners, dat tijdens de storm van 1776 in de golven verdween. In de buitenlucht  komt dit spektakelstuk nog meer tot zijn recht.

Onverwacht succes

Medebedenker en schrijver van het stuk Jan Blei is zwaar onder de indruk: "Dat het zo groot zou worden, en dat we zelfs nog wel meer voorstellingen hadden kunnen vullen, dat had niemand kunnen bevroeden, ik al helemaal niet. We zijn echt flabbergasted". 

Ook initiatiefnemer Barbara Lok had niet durven dromen dat de door haar geschreven musical zo zou aanslaan: "Dit is ongelooflijk, echt een enorm cadeau. k ben zo trots, op iedereen die meedoet en hier elke avond staat".

Magische buitenlucht

Vorig jaar werd de musical  al succesvol opgevoerd in theater de Meenhe in Steenwijk, maar de buitenlucht voegt nog wat toe. Actrice Marlous Holster: "Dit heeft iets magisch. Het is net alsof je echt in Beulaeke staat. De wind, de mist, de beleving is heel anders".

Ook Marlous' musicalzusje Marlinde Blei ervaart dit: "In het theater probeerden we ons in te beelden dat je in de natuur staat. Nu is het er gewoon, je hoeft je niks meer in te beelden".

"Zwart gat"

Het decor kan niet simpeler: een weiland tussen de bomen en het riet. Bijna 100 figuranten vormen samen het complete dorp, met de vissers, turfstekers en boeren. De spelers hebben intensief met elkaar opgetrokken en zijn een hechte familie. Na vanavond is dat afgelopen.

Geeske Hekman uit Zwartsluis is één van de dorpelingen: "ik denk dat we in een groot zwart gat gaan vallen. We zijn zo lang samen geweest, en het geeft zoveel verbondenheid met elkaar, jong en oud met elkaar, een diversiteit van mensen, het is echt geweldig".

Vervolg

Vanavond is echt de allerlaatste voorstelling van Storm over Beulaeke. De makers zijn wel al hard aan het nadenken over een nieuwe streekmusical, maar daar willen ze nu nog niks over kwijt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.