nieuws

Voorzitter RvC FC Twente: "Met 21 miljoen euro is de club van de ondergang gered"

Er is 21 miljoen euro nodig om FC Twente te redden van een faillissement. Dat zegt waarnemend voorzitter Dennis Schipper van de Raad van Commissarissen van FC Twente. Veertien miljoen euro moet worden ingebracht door investeerders. Voor de andere zeven miljoen euro wordt gekeken naar de gemeente Enschede, dat al eerder door de club is gevraagd om een garantstelling af te geven van zeven miljoen euro.
Dennis Schipper is sinds kort waarnemend voorzitter van de Raad van Commissarissen van FC Twente. Schipper, succesvol als oprichter en eigenaar van mechatronicabedrijf Demcon in Enschede, schoof door naar die positie na het vertrek van René Takens, eind juni. Zijn missie is dezelfde als toen hij nog lid was van de RvC: investeerders bij elkaar brengen.
Miljoenen euro's binnenhalen zodat FC Twente voort kan blijven bestaan. Want er is geen regio Twente zonder FC Twente, betoogt Schipper. "Daar zijn mensen in Almelo misschien niet blij mee dat ik dat zo zeg, maar ik kan me geen leeg voetbalstadion op Kennispark Twente voorstellen."
De betekenis van FC Twente voor de regio? "Dat weet je eigenlijk pas echt als de club er niet meer is. Ik vind dat Twente een regio moet zijn waar het fijn wonen en werken is en daar hoort een club als FC Twente bij." 

Bereidheid is er

Om dat te bereiken moet er veel geld op tafel komen. 21 miljoen euro, opgebracht door investeerders en de gemeente. Van de 14 miljoen die Schipper bij investeerders hoopt los te krijgen, is inmiddels 8 miljoen binnen. De komende maanden gaan de gesprekken met investeerders verder. Schipper heeft er vertrouwen in dat het gaat lukken: "Ik proef bereidheid."
FC Twente heeft een enorme financieringsbehoefte omschrijft de waarnemend voorzitter van de Raad van Commissarissen de problemen bij de club die vorig seizoen degradeerde uit de eredivisie. 

Goede verstandhouding

"De 7 miljoen die wij van de gemeente vragen is voor dossiers waarvan het nog maar de vraag is of er ook betaald moet worden", betoogt Schipper. Hij benadrukt dat de gemeente en de club niet met de koppen tegen elkaar staan in de gesprekken over een oplossing voor FC Twente. De gesprekken verlopen in een goede verstandhouding."
Toch lijkt de wethouder een duidelijke grens te hebben getrokken door te stellen dat een garantstelling van 7 miljoen euro echt een brug te ver is voor de gemeente , die zich in een eerder stadium al voor een bedrag van 25 miljoen euro garant stelde.

Creatievie oplossing

"We staan niet tegenover elkaar. We hebben een gemeenschappelijk probleem." Schipper realiseert zich dat de club een forse vraag bij de gemeente neerlegt. "De gemeente heeft een probleem. Ik begrijp dat." Toch zal ook de gemeente over de brug moeten komen. "Tenzij we een andere creatieve oplossing vinden voor die 7 miljoen euro", stelt Schipper. Maar voorlopig kijkt de club naar de gemeente. 
Zelf zal Schipper geen geld in de club steken. "Dat zou ik wel willen, maar een lid of voorzitter van de Raad van Commissarissen mag geen financieel lijntje met de club hebben." In tegenstelling tot voormalige bestuursleden als Joop Munsterman en Aldo van der Laan wil Schipper dat strikt gescheiden houden.
Intussen verstrijkt de tijd en hoewel Schipper denkt nog enkele maanden nodig te hebben om de benodigde 14 miljoen euro van investeerders binnen te halen, begint de tijd voor het voetbalbedrijf FC Twente nu toch echt te dringen. 

Noodverbanden aangelegd

"We staan voor het dilemma dat we aan de slag moeten met de selectie, maar om contracten af te kunnen sluiten moet je wel dekking hebben voor de looptijd van die contracten", betoogt Schipper.
"We hebben door enkele garantstellingen wel noodverbanden aangelegd maar de tijd raakt echt op. Het is nog zo'n zes weken tot het begin van de competitie en er moet binnen enkele dagen een selectie staan die een goede kans maakt om te promoveren."
Aan de andere kant wil hij ook de gemeente niet opjagen. "Het is een proces. Het uiteindelijke voorstel moet langs de gemeenteraad. Dat moeten we de tijd geven. Ik snap dat." Maar voor Schipper is het wel duidelijk dat de gemeente niet alleen naar de investeerders kan kijken. 
"Als ik met investeerders praat, vragen zij wat de gemeente doet. Als ik met de gemeente praat vraagt zij wat de investeerders doen."

Wanneer is FC Twente gered?

Die vraag is beantwoord als de 21 miljoen euro bij elkaar is gebracht waar de club heel hard behoefte aan heeft. "Je begint ergens, als het hele plaatje is ingevuld, is FC Twente gered."
De werknemers van Demcon zien hun directeur de laatste tijd wat minder. "Maar dat is niet erg. Het gaat goed met het bedrijf en er zitten ook veel supporters van FC Twente."

Krappe bezetting

De huidige Raad van Commissarissen wordt gevormd door Dennis Schipper en Koen Groenewold die verantwoordelijk is voor de financiële zaken. Een krappe bezetting, realiseert Schipper zich. "Maar we hebben er met Edward van der Veen onlangs een tweede directeur bij gekregen."
Schipper wil pas evalueren wat er fout is gegaan binnen de club als FC Twente weer op de rails staat. "Dan is het tijd om te evalueren. Dat het fout is gegaan staat vast, want de club is gedegradeerd."

Pijnpunten bekend

Maar de club is op de goede weg. "We weten waar de pijnpunten zitten. De belastingdienst is afgehandeld. Het enige grote dossier wat er nog ligt is die van spelersmakelaar Bunge. De makelaar van oud-speler Corona heeft nog zes miljoen euro tegoed. Met de belastingdienst is een betalingsregeling afgesproken.
Schipper: "Het opschonen van de organisatie is bijna klaar. Het wordt tijd dat het weer over voetbal gaat."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.