nieuws

Deurningse Shayno verbaasd over tegengehouden artikel in magazine van Saxion

Het interview met Shayno is niet gepubliceerd in het magazine
Het interview met Shayno is niet gepubliceerd in het magazine © RTV Oost
De Aramese genocide in Turkije, daar gaat de documentaire over die Shayno Numansen (24) maakte. Een interview dat ze hierover aan het magazine van Saxion gaf, werd nooit gepubliceerd. "Saxion gaf aan dat het onderwerp te gevoelig ligt in de Turkse gemeenschap", vertelt de Deurningse.
Shayno studeert aan de opleiding Media, Informatie en Communicatie bij Hogeschool Saxion in Enschede. De studente is zelf van Aramese afkomst en daarom zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van de christelijke Arameeërs.

Videobooschap

Daarom besloot ze voor haar opleiding een documentaire te maken over de Aramese genocide en dook ze in de geschiedenis van de Arameeërs. "Ik stuitte op een videoboodschap van mijn overgrootvader. Hij vertelde daarin over de verschrikkelijke taferelen die de christelijke minderheden hebben doorgemaakt in Turkije", vertelt ze.

Met eigen ogen zien

"Veel verhalen ken ik nu, maar ik wilde met eigen ogen zien waar het was gebeurd", legt de 24-jarige uit. Dus reisde zij voor haar documentaire naar Zuidoost-Turkije. Het gebied dat haar ouders dertig jaar geleden ontvluchtten vanwege de oorlog.

Intimidaties

"De christelijken worden in dat gebied nog steeds zwaar onderdrukt", vertelt Shayno. Dat maakte het voor haar een onveilige situatie, want de de lokale mensen hadden al snel in de gaten dat zij een christen is.
"Om ons te intimideren werd er in de lucht geschoten, dat terwijl we gewoon in een kerk zaten", beschrijft ze. Toen de lokale bevolking zag dat Shayno aan het filmen was, namen de intimidaties toe. "We werden zelfs achtervolgd, maar dat was voor mij des te meer reden om dit verhaal te vertellen", zegt ze gedecideerd.

Interview met Sax

Dat hachelijke avontuur trok de aandacht van het magazine Sax. Een journalist sprak rond de gemeenteraadsverkiezingen met Shayno over haar documentaire, maar tot haar grote verbazing is het artikel nooit geplaatst.
Volgens Shayno heeft het schoolbestuur het artikel tegengehouden. Het bestuur bleef lang onduidelijk over de onderbouwing. "Twee weken geleden vertelden ze me pas de échte reden: Saxion was bang dat de lokale partij DENK mijn verhaal zou opblazen en dat ik daardoor in gevaar zou komen."

'Besluit van de hoofdredactie'

Saxion reageert op de eigen site en laat weten dat de publicatie niet door de school is tegengehouden. "De hoofdredactie van het onafhankelijk magazine Sax van hogeschool Saxion heeft, na uitgebreid beraad, zelf besloten een interview met studente Shayno Numansen (toen) niet te plaatsen."
De school stelt dat ze de studente heeft geadviseerd contact op te nemen met de Saxion Nieuwsredactie om het interview op de publieke site van Saxion te plaatsen. "Er is namelijk een nieuwe situatie ontstaan: ze werkt nu mee aan een documentaire bij de EO en ook de discussie over de Aramese genocide is geluwd."

Teleurgesteld

Shayno is teleurgesteld door die reactie. "Saxion heeft mij uit angst vanaf dag één niet gesteund. Ik snap niet waarom ze dat nog steeds niet willen doen", besluit de studente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.