nieuws

VVD en CDA stellen Kamervragen over tegengehouden artikel in magazine van Saxion

Het CDA en de VVD stellen Kamervragen over het tegenhouden van een artikel in het magazine van Saxion. Het nooit gepubliceerde interview met Shayno Numansen (24) ging over een documentaire over de Aramese genocide in Turkije die zij maakte.
Volgens de Deurningse Shayno zou het Saxion hebben aangegeven dat het onderwerp te gevoelig ligt in de Turkse gemeenschap. Saxion liet op de eigen site weten dat de publicatie niet door de school is tegengehouden. 

Kamervragen

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA wil van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven weten of ze het Saxion wil aanspreken op het besluit om het artikel niet te publiceren.
Ook vraagt het Tweede Kamerlid aan de minister om de academische vrijheid en de vrijheid van meningsuiting te garanderen. 
Daarnaast doet het CDA-Kamerlid via Twitter een beroep op onder andere de Koninklijke Nederlandse Akademie voor de Wetenschappen (KNAW). Hij wil dat universiteiten, hogescholen en het KNAW een duidelijk signaal afgeven over academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting. 
Ook Tweede Kamerlid Judith Tielen van de VVD meldt op Twitter dat ze de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Kamervragen gaat stellen. 

Mening

Andere politici uitten ook hun mening over de situatie. Zo laten fractievoorzitter Annabel Nanninga van Forum voor Democratie in Amsterdam en GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil weten dat ze het niet eens zijn met de beslissing om het artikel niet te publiceren.

Documentaire

Shayno studeert aan de opleiding Media, Informatie en Communicatie bij Hogeschool Saxion in Enschede. De studente is zelf van Aramese afkomst en daarom zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van de christelijke Arameeërs.
Daarom besloot ze voor haar opleiding een documentaire te maken over de Aramese genocide en dook ze in de geschiedenis van de Arameeërs. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.