nieuws

Windesheim-studenten slechtste én beste bij Shell Eco-marathon Europa, Deltion wordt achtste

Windesheim-studenten slechtste èn beste bij Shell Eco-marathon Europa
Windesheim-studenten slechtste èn beste bij Shell Eco-marathon Europa © RTV Oost
De Windesheim-studenten die afgelopen weekend meededen aan de Shell Eco-marathon in Londen, zijn laatste geëindigd en tóch de beste van Nederland. Bij het evenement moeten teams met zo min mogelijk energieverbruik een parcours afleggen met hun zelfgemaakte auto's.
Het Zwolse team slaagde er in alle kwalificaties te rijden, iets wat geen enkel ander team uit Nederland lukte. "We hebben een betrouwbare auto gebouwd", vertelt Sanne van Leeuwen van het Blue Racing Team Windesheim. 

Eén liter, 395 kilometer
Het model van de Windesheim-studenten is van karton en aluminium, rijdt op batterijen en is héél zuinig. "Met één liter benzine rijdt hij 395 kilometer", aldus van Leeuwen. "Hij kan 125 kilometer per uur." 
Tijdens de Eco-marathon moeten de deelnemers zo zuinig mogelijk rijden. Hoe aerodynamischer en lichter het voertuig, hoe zuiniger hij rijdt. Dan is het ook nog belangrijk dat de auto niet uitvalt, wat regelmatig gebeurt tijdens de 120 kilometer lange rit.
Het Windesheim-model haalde de finish, evenals het Deltion Eco Team van het Zwolse Deltion College. Alle andere gefinishte teams waren zuiniger dan het model van Blue Racing Team Windesheim, waardoor het teams laatste eindigde. De wagen van het Deltion eindigde op de achtste plek.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.