OM: verband tussen in brand steken Enschedese kapper en aanslagen in Almelo

Het Openbaar Ministerie denkt dat de verdachten van twee aanslagen met brandbommen in Almelo ook te maken hebben met de in brand gestoken Enschedese kapper en een schietpartij in Gronau op een man uit Enschede. Dat werd vanmorgen bekend gemaakt tijdens een pro forma-behandeling tegen drie mannen uit Apeldoorn, Heerde en Nunspeet.

De drie zitten sinds eind vorig jaar in voorarrest en worden verdacht van poging tot moord. De mannen komen de komende maanden ook nog niet vrij. 

In februari vorig jaar liep een man met een bivakmuts de zaak van de 50-jarige kapper aan de Kottendijk binnen. Hij sprenkelde een brandbare vloeistof over hem heen en stak hem in brand. De 50-jarige kapper raakte zwaar gewond, hij is waarschijnlijk voor de rest van zijn leven getekend. Korte tijd na de aanslag werd de in Moordrecht gestolen vluchtauto brandend aangetroffen aan de Arthur van Schendelstraat in Hengelo.

Persoonsverwisseling

De kapper zou het slachtoffer zijn van een persoonsverwisseling. Het beoogde slachtoffer zou een 45-jarige Enschedeër zijn. Hij werd  in de nacht van 24 mei 2017 het slachtoffer van een schietpartij op een parkeerplaats aan de Epersstrasse in Gronau. Hij werd door meerdere kogels getroffen en zwaar gewoond.  

Op 2 juni vorig jaar werd een raam van een woning aan de Bongerd in Almelo vernield waarna een brandend voorwerp in de woonkamer gegooid werd. De 60-jarige bewoonster lag te slapen op de bovenverdieping en moest gered worden met een hoogwerker. Ze kon de brandende woning zelf niet meer uitkomen. De aanslag is waarschijnlijk een vergissing. De daders zouden de bewoner van een woning aan de Palestrinastraat  op het oog gehad hebben.

Jerrycan

In zijn woning werd op 11 november vorig jaar een brandende jerrycan naar binnen gegooid. De woning brandde uit. Volgens het OM zijn er "onderlingen verbanden te zien" tussen de aanslagen in Enschede, Gronau en Almelo. Waar die verbanden precies uit bestaan is niet bekend. De officier van justitie maakt daar op een volgende zitting meer over bekend. Die zitting staat over maximaal drie maanden.

De rechtbank heeft in maart volgend jaar bijna een week ingepland voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. Dan staat ook een vierde verdachte, een 37-jarige man uit Hengelo, terecht. 

Deel dit artikel: