Officieel rapport belevingsvlucht: "Op dit moment niet acceptabel om Lelystad Airport te openen"

Het is niet acceptabel om Lelystad Airport te openen zolang het luchtruim niet opnieuw is ingedeeld. Extra onderzoek naar de geluidsniveaus is nodig. Dat is de conclusie van het eerste officiële rapport over de belevingsvlucht. Minister Van Nieuwenhuizen ontvangt het evaluatierapport op dit moment in Den Haag.

Het rapport is gemaakt door de regiegroep van de belevingsvlucht. Deze groep bestaat onder andere uit geluidsdeskundigen, vliegdeskundigen, bewoners en lokale overheden.  

In het rapport staat dat de geluidsniveaus in bepaalde gebieden tijdens de belevingsvlucht hoger zijn dan de niveaus die in het Milieueffectrapport (MER) staan.


Nieuw onderzoek

"Dit zou ook kunnen betekenen, dat de in het MER bepaalde geluidscontouren in de praktijk groter zijn", zo staat in het rapport. Volgens de regiegroep is het noodzakelijk om het verschil tussen de gemeten maximale geluidsniveau's en de berekende maximale geluidsniveau's te onderzoeken. 

Suzanne Kröger, Kamerlid van GroenLinks, wil van de minister horen wat ze nu gaat doen. "Allereerst wil ik weten hoe ze het verschil tussen het berekende geluid en het gemeten geluid kan verklaren. Hoe komen ze aan die berekende getallen?"

Volgens het Kamerlid wordt altijd berekend wat de geluidsniveau's zullen zijn. "Nu meten we het een keer en blijkt het gelijk veel hoger uit te vallen. Terwijl de omstandigheden van de vlucht, met een nieuw vliegtuig zonder passagiers, optimaal waren."