nieuws

Affaire rond pur-huizen: slachtoffers krijgen van overheid nul op het rekest

Het intussen gesloopte pur-huis in Vriezenveen
Het intussen gesloopte pur-huis in Vriezenveen © RTV Oost/Oscar Siep
De slachtoffers van de zogenoemde pur-woningen hebben van de overheid nul op het rekest gekregen. Minister Ollongren wijst namens de Staat iedere aansprakelijkheid van de hand.
In deze provincie staan pur-huizen in Vriezenveen, Aadorp en Lierderholthuis. Het huis in Vriezenveen is recent gesloopt.

Gezondheidsklachten
De stichting Meldpunt Purslachtoffers had de overheid aansprakelijk gesteld voor het leed dat de naar schatting honderden gedupeerden in ons land is aangedaan. Sinds hun woningen werden geïsoleerd door spouwen te behandelen met purschuim kampen ze met allerlei gezondheidskachten.

Volgens de stichting heeft de overheid onvoldoende adequaat opgetreden en waren de risico’s van pur al jaren bekend.

TNO-onderzoek

Minister Ollongren bestrijdt dit echter. Daarbij wijst ze op TNO-onderzoek uit 2013, waaruit volgens de bewindsvrouw blijkt dat er geen causaal verband bestaat tussen het purschuim en de gezondheidsklachten, zo schrijft ze nu aan het meldpunt.

Beraden op stappen

Voorzitter Mirsada Palalic van het Meldpunt Purslachtoffers zegt het er echter niet bij te laten zitten. “We kunnen eventueel nog naar de rechter stappen. Dit is echter een kostbare procedure, waar we niet meteen geld voor hebben. Maar we gaan ons beraden of er toch nog mogelijkheden zijn.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.