nieuws

Paralympiër Jenette Jansen scoort met haar ligfiets goud in Emmen

Jenette Jansen uit Westerhaar heeft bij de Para-cycling Road World Cup in Emmen goud behaald op de ligfiets. Een prestatie die best wel onverwacht kwam…
Zelf hoopte Jansen in ieder geval een derde of vierde plek te pakken. Jansen: “Ik ben een half jaar geleden overgestapt op een andere klasse.” Een overstap die Jansen noodgedwongen maakte. “Op topniveau presteren op de handbike werd fysiek te belastend.” Dat Jansen eind mei in Oostende en nu opnieuw in Emmen eerste werd was een aangename verrassing. Over drie weken doet Jansen mee aan het wereldkampioenschap in het Italiaanse Maniago. Jansen:”Daar moet ik het laten zien.”

Paralympische spelen

Met de gouden medaille in Emmen rijgt Jansen de zoveelste prijs aan haar palmeres. Paralympiër Jansen deed voor het eerst mee met de Paralympische spelen in 1988 in Seoul en heeft inmiddels zes Paralympische spelen op haar naam staan, waar ze zilver en brons won. Illustratief voor haar veelzijdigheid als sportvrouw: ze was in het verleden actief als basketbalster en handbikester en heeft sinds kort ook de ligfiets ontdekt.
Qua training kan er volgens Jansen nog wel een tandje bij. “Vandaag heb ik een rustdag, maar vanaf morgen begint mijn trainingsschema weer.” Vanaf volgende week traint Jansen met het nationale team. Jansen traint zo’n 17 uur per week.

Nieuwe klasse
Racen in de nieuwe klasse is best wel even wennen voor Jansen. “De klasse is groter en daardoor onoverzichtelijker."
Bovendien is de ligfiets volgens haar een totaal andere discipline dan de handbike: "Door een andere zithouding moet je nu over je stuur heen kijken. Het is dan zaak goed de helmkleur van de andere deelnemers in de gaten te houden.” De vorige klasse was stukken overzichtelijker. Jansen: “Maar eigenlijk moet je gewoon van iedereen willen winnen.”
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.