waterschap

Waterschap gaat droogte in kaart brengen met drone: "Het is vrij bijzonder"

Het heeft gisteren even geregend, maar de dijken zijn nog steeds kurkdroog. Om goed te kunnen zien hoe de dijken erbij liggen, zet het waterschap Drents Overijsselse Delta vandaag een drone in die over het gebied rond Zwolle en Berkum gaat vliegen.
Want droog is het op de dijken in dat gebied. "Het is puur zand", ziet dijkinspecteur Wijnand Evers. "Het stuift allemaal en het is kurkdroog." Evers ziet bovendien een verschil tussen de zuid- en de noordkant van de dijken. "Aan de noordkant is nog wel een beetje groenigheid te zien."

Leren van de situatie

Voor het waterschap is de uitzonderlijke droogte ook een goed leermoment. "Het is vrij bijzonder. Het gaat ons niet zozeer om de schade te inspecteren, maar we willen een overzicht krijgen van hoe de dijk zich ontwikkelt."
Het is het voor het eerst dat het waterschap een drone gebruikt om de droogte in kaart in de brengen. "We hebben afgelopen winter bij hoog water ook een drone gebruikt, maar dat was vooral om schade aan de dijken te vinden. Bij droogte is dit de eerste keer voor ons."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.