nieuws

Bewoners leggen zich niet neer bij besluit over gaswinning Eesveen

De gaswinning uit het gasveld in Eesveen wordt verlengd van 2019 naar 2027. Dat staat althans in het definitieve winningsplan, waar minister Eric Wiebes van Economische Zaken mee heeft ingestemd. "We zijn hartstikke verrast met dit besluit", reageert buurtbewoonster Jeannette van der Velde uit Kallenkote.
Voor haar begint de strijd tegen de gaswinning nu pas écht. "Nu moet het echt gebeuren. De zienswijzen waren de eerste stap. Nu gaat de Raad van State beoordelen of het belang uit de zienswijzen voldoende is meegewogen."

Timing

Van der Velde verbaast zich over de timing van het naar buiten brengen van het plan. "Het is ongelukkig, zo vlak voor de vakantie", stelt ze. "Er moet nu actie gevoerd worden om onze rechtspositie veilig te stellen."
In het definitieve plan zijn onder meer de seismische risicoanalyse en de bodemdalingsvoorspellingen aangepast. Dit is voor Van der Velde het signaal dat er iets is gedaan me de zienswijzen. "Daar ben ik heel benieuwd naar."

Klein duimpje

Van der Velde wist vooraf al dat de buurtbewoners weinig kans maakten tegen de gaswinningsbedrijven. "De bewoners staan als klein duimpje. Je wil graag dat ze stoppen, maar de inschatting was al dat we weinig konden doen."
Het plan ligt vanaf aanstaande donderdag tot en met woensdag 22 augustus ter inzage. Bewoners kunnen daarna nog in beroep gaan.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.