nieuws

Alle verdachten in Twentse pgb-fraudezaak vrijgesproken

Zorgfraude
Zorgfraude © RTV Oost
Alle verdachten in de Twentse pgb-fraudezaak zijn door de rechtbank in Overijssel vrijgesproken. Dit terwijl het Openbaar Ministerie nog celstraffen had geëist van 1 tot 2,5 jaar.
Volgens de rechtbank is er geen sprake van "ongeoorloofd geschuif van soorten zorg en budgetten, het vervalsen van facturen en oplichting". De werkwijze van de bestuurders van de zorgstichtingen Saron uit Beuningen en In 't Zadel uit Boekelo was niet ongewoon in de zorgwereld.

Criminele organisatie

Het OM wilde nog dat vijf bestuurders van de zorginstellingen de cel in gingen. Ook mochten ze volgens de eis jarenlang hun beroep niet meer uitoefenen en moesten de stichtingen 150.000 euro boete betalen. Het OM zag de bestuurders als leden van een criminele organisatie.
Dat legt de rechtbank nu allemaal naast zich neer. De rechtbank oordeelt dat de instellingen en hun bestuurders geen valsheid in geschrifte hebben gepleegd en dat van oplichting, het witwassen en het vormen van een criminele organisatie dus ook geen sprake is. Zoals de instellingen werkten was een geaccepteerde werkwijze.

OM presenteerde onvolledig dossier

Het Openbaar Ministerie heeft het volgens de rechtbank nagelaten om een zo volledig mogelijk dossier te presenteren. "Het op meer fronten achterwege laten van nader onderzoek is onbegrijpelijk en verwijtbaar", stelt de rechtbank. 
"Van het Openbaar Ministerie mag worden verwacht dat het een zo volledig mogelijk dossier presenteert met betrekking tot alle specifieke zaken." Volgens de rechtbank is het OM ontvankelijk in deze zaak omdat "de verdachten, gelet op het hele strafproces, niet tekort zijn gedaan in een eerlijke behandeling."

Geen oogmerk om te vervalsen

Behalve de zorginstellingen uit Twente, werd ook een zorginstelling uit Katwijk verdacht. Ook hier zijn de verdachten vrijgesproken. Volgens de rechtbank was er geen oogmerk om de facturen te vervalsen en om op die manier iemand op te lichten.
De facturen werden anders opgemaakt om de zorg te kunnen bekostigen. "Het is zwart-wit om te stellen dat er in deze zaak sprake is van fraude", stelt de rechtbank. "In deze zaak blijkt dat de papieren werkelijkheid niet altijd op de dagelijkse situatie in de zorg past."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.