Herstel brandschade Zwols restaurant duurt zeker twee maanden

Het zal zeker twee maanden duren om de brandschade in het Zwolse restaurant ZóXander te herstellen. Dat zegt de aannemer die vandaag is begonnen met de herstelwerkzaamheden. In de keuken in de kelder van het restaurant is het één grote chaos. Om te kunnen blussen, is alles uit elkaar getrokken door de brandweer. Alle keukenapparatuur is verdwenen onder een dikke laag roet.

De brand is vrijwel zeker begonnen in de spoelkeuken en heeft zich daarna verder uitgebreid in de keuken. In het hele pand is daardoor veel water-, rook- en roetschade ontstaan.

Doordat de brand via het afvoerkanaal naar boven is gegaan, is ook de tweede verdieping van het historische Hopmanshuis behoorlijk aangetast. Door de hitte is een deel van de balken aan het plafond zwartgeblakerd en moeten er zware houten balken worden vervangen.

Tekst gaat verder onder de foto

brand in de keuken van restaurant ZóXander (Foto: RTV Oost)
brand in de keuken van restaurant ZóXander (Foto: RTV Oost)
Fotograaf: RTV Oost

Schade valt bouwtechnisch mee

Toch valt de uiteindelijke bouwtechnische schade aan het oude pand mee, het had volgens de bouwers erger kunnen zijn. "In het hele pand zijn brandwerende muren aangebracht en dat heeft er voor gezorgd dat het pand zelf, op de keuken na, redelijk in tact is gebleven", zegt Jelte van der Meulen van bouwbedrijf Domus uit Zwolle.

Tekst gaat verder onder video

Van der Meulen: "Desondanks gaan de herstelwerkzaamheden zeker twee maanden duren. We zullen veel wanden en plafonds los moeten trekken om de rook en roetschade kwijt te raken."

'Niets te melden'

De eigenaar van het pand, chefkok Martijn Bokkers, is vannacht teruggekomen uit Parijs. Hij had nog geen behoefte om publiekelijk te reageren op het slechte nieuws. "We willen eerst precies weten wat er gebeurd is, ik heb op dit moment niets te melden", aldus Bokkers.

De verzekeringsexperts en deskundigen van de brandweer zijn vandaag in het pand aanwezig om onderzoek te doen naar de oorzaak van de brand.

Oorzaak brand onduidelijk

"Het vuur is ontstaan in de spoelkeuken, maar de oorzaak is onbekend. Een brandende sigaret, broei in schoonmaakdoekjes of een elektrisch apparaat dat oververhit is geraakt, het is allemaal mogelijk", zegt aannemer van der Meulen. "Maar het is en blijft gissen, daar waag ik mij liever niet aan."

Het Hopmanshuis is een monumentaal pand in de binnenstad van Zwolle. Het is een van de gebouwen in Zwolle van waaruit kooplieden handel dreven. Het pand werd in 1663 gebouwd in opdracht van de Zwolse handelaar Claes Cock.

 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
brand keukenbrand herstelwerkzaamheden Nieuws
Deel dit artikel: