Droogte treft Overijsselse natuur hard: 'Kans dat diersoorten op sommige plekken verdwijnen'

De regen van gisteren heeft voor de natuur in de provincie nog geen zoden aan de dijk gezet. In een natuurgebied bij Mariënheem hebben sommige dier- en plantensoorten flinke last van de droogte, blijkt tijdens een wandeling met ecoloog Mark Zekhuis van stichting Landschap Overijssel.

"Zo'n natuurterrein als dit is erg afhankelijk van het grondwater", zegt Zekhuis. "Deze droogte kan veel schade opleveren op de lange termijn."

Salamanders en kikkers

Zekhuis houdt halt bij een drooggevallen ven. "Het water stond hier in het voorjaar wel een meter hoog. De poel staat nu al anderhalve maand droog."

Normaal gesproken leven er amfibieën zoals de kamsalamander en poelkikkers in en bij het vennetje. In het voorjaar hebben ze er nog eitjes afgezet. Van die nakomelingen is niks terechtgekomen.

Regenwormen nu extra diep

Vooral insecten en andere kleine dieren die zich niet zo snel kunnen verplaatsen lijden onder de droogte. Hazen en reeën kunnen nog genoeg water vinden in de sloten in de buurt.

Maar ook sommige grote diersoorten hebben nu meer moeite met het vinden van voedsel. "Door het lage grondwaterpeil zitten regenwormen nu extra diep in de grond", legt Zekhuis uit. "Die zijn nu niet bereikbaar voor dieren die leven van de wormen, zoals dassen, mollen, egels en ooievaars. Die moeten nu alternatief voedsel zoeken en trekken eerder weg."

Eerder zei waterschap Vechtstromen al vissterfte te verwachten in sloten en beken door de droogte en door het lage zuurstofgehalte in het water als gevolg van de warmte. Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft een interactieve kaart online gezet waarin te zien is wat de gevolgen zijn van de droogte, en wat het waterschap doet om de negatieve gevolgen van de droogte te beperken.

Robuust landschap

Wat betreft het natuurgebied bij Mariënheem zijn de effecten van de droogte op de langere termijn moeilijk in te schatten, zegt Zekhuis. "Het natuurgebied is groot en robuust en kan wel tegen een droogte als deze. Maar ik sluit niet uit dat sommige plantensoorten en niet zo mobiele diersoorten hier verdwijnen."

Die dieren moeten hun zinnen zetten op volgende week: vanaf woensdag wordt er regen voorspeld.

Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.