nieuws

Het is alles of niets voor Mert Saricicek: morgen wacht gesprek met IND over uitzetting naar Turkije

Het is alles of niets voor Mert Saricicek: morgen wacht gesprek met IND over uitzetting Turkije
Het is alles of niets voor Mert Saricicek: morgen wacht gesprek met IND over uitzetting Turkije © Janniek Bruins
De dromen van Mert Saricicek staan op losse schroeven. Mag hij in Nederland blijven en met zijn vriendin Janniek verder bouwen aan hun toekomst, of wordt hij uitgezet naar Turkije? Hij moet morgen voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) verschijnen. Daar gaat zijn advocaat uitleggen waarom het volgens hem onredelijk is om Mert, die geen Turks spreekt en sinds zijn vijfde in Nederland woont, het land uit te zetten.
De 21-jarige Almeloër werd in februari gearresteerd toen hij een aanvraag deed voor een verblijfsvergunning. Als het aan de IND ligt, moet Mert naar Turkije. De grote angst van Mert is dat hem bij aankomst in Turkije anderhalf jaar militaire dienstplicht wacht.

"Hij wou ons het land uit hebben"
Mert kwam in 2003 naar Nederland omdat zijn moeder met een Nederlandse man was getrouwd. Volgens Mert liep het huwelijk stuk, waarna de man tegen de politie zei dat het een "schijnhuwelijk" was. "Hij wou ons het land weer uit hebben", vertelt Mert. Hij woonde toen drie jaar in Nederland.  
Zijn moeder en zijn zus hebben inmiddels allebei een verblijfsvergunning, hij niet. Waar is het mis gegaan? "Ik weet het niet precies, het is misgegaan in de procedure", aldus de Almeloër.
Ondertussen is Mert helemaal 'vernederlandst', vertellen mensen die hem kennen van de voetbalclub Oranje Nassau. "Hij spreekt beter Nederlands dan de meeste Tukkers", aldus elftalleider Jan van Laar. 

Kleedkamerhumor
Iedere keer als hij op de club verschijnt, vragen mensen hoe het met de procedure gaat. "Soms begint het als een grap, maar dat moet kunnen. Dat is kleedkamerhumor", aldus Mert. De voetbalclub begon een petitie om Mert in Nederland te houden. Deze werd door honderden getekend. 
Mert zat in totaal zes dagen vast nadat de IND hem oppakte begin dit jaar. "Een traumatische ervaring". Sindsdien leeft hij in onzekerheid. Mag hij in Nederland blijven, of moet hij eerst voor twee jaar naar Turkije om een Machtiging tot Voorlopig Verblijf (MVV) aan te vragen? Mert spreekt amper Turks en is slechts drie keer in Turkije geweest. Op vakantie.

Jongerenwerker
Mert heeft dromen en ambities genoeg. Hij wil jongerenwerker worden en hangjongeren van de straat houden. Hij wil met zijn vriendin verder bouwen aan hun toekomst. Hoe gaat deze toekomst er uit zien als Mert voor twee jaar naar Turkije moet? "Daar willen we niet over nadenken", zegt Mert voorzichtig. 
"Ik schat de kans dat ik hier mag blijven op 50/50", aldus Mert. "Aan de ene kant denk ik: ik woon hier al bijna mijn hele leven! Ze kunnen me toch niet uitzetten? Aan de andere kant blijf je twijfelen".
Dit zitting is morgen om 09.00 uur in Zwolle. Volgens Henk Tadema, de advocaat van Mert, duurt het meestal zes weken voor de IND een beslissing heeft genomen.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.