Ab Roetman (84) organiseert laatste reis naar Normandië: "Ik wil de waanzin van oorlog laten zien"

Ab Roetman uit IJsselmuiden begon 10 jaar geleden met de busreizen naar Normandië. Meer dan duizend mensen leidde hij al rond over de D-Daystranden en begraafplaatsen. Door ziekte moest hij vorig jaar een aantal reizen afzeggen. Nu is hij weer fit genoeg om nog 1 keer af te reizen.

Ab Roetman organiseert de reizen samen met zijn vrouw Willy. Het idee om busreizen te organiseren ontstond nadat Roetman meerdere keren in Normandië was geweest tijdens herdenkingen, onder meer met zijn eigen legerjeep. Hij kreeg veel reacties van mensen die dit gebied ook met eigen ogen wilden zien.

John Cornish

Ab Roetman kwam als jongetje van 8 voor het eerst in aanraking met de verschrikkingen van de oorlog. Hij ontmoette een jonge Canadese soldaat, John Cornish, die zwaargewond was geraakt toen zijn vliegtuig werd neergeschoten bij Kamperzeedijk. Cornish overleefde dankzij  zijn parachute.

De haak van de parachute die Cornish' leven redde heeft Roetman al die jaren bewaard. In de jaren tachtig zocht Roetman contact met de soldaat. Hij ontmoette hem in Canada en wist hem zelfs naar Nederland te halen. Zo kwam Roetman steeds meer in contact met veteranen en het oorlogsverleden.

Waanzin

De waanzin van de oorlog laten zien, dat is de grootste drijfveer voor Roetman: "Jongens die bij  wijze van spreken gezellig samen een borrel zouden kunnen drinken, moeten met elkaar vechten omdat er één of andere dwaas aan de top staat die zijn macht wil tonen".

Ook wil hij zijn eer betonen aan de soldaten die voor onze vrijheid vochten: "Jonge mensen van net 20 jaar, die zich vrijwillig hebben aangemeld, die uit Australië, Amerika, Canada komen om óns te bevrijden. Niet eens voor hun eigen hun land, maar dat van ons."

Afscheid

Ab en Willy Roetman hebben al 24 busreizen gemaakt. Door ziekte moest Ab vorig jaar een aantal reizen afzeggen. Hij is blij en dankbaar dat hij nu op zijn 84-ste fit genoeg is om alsnog met een bus vol mensen af te reizen, en zo goed afscheid te kunnen nemen.

Hoewel, afscheid... Als er meer aanmeldingen binnenkomen dan er mensen mee kunnen overweegt Roentman om volgend jaar tóch weer te gaan, hij wil niemand teleurstellen.

Plekken over

De laatste reis vertrekt 31 juli. Er zijn nog een paar plekjes vrij in de bus. Wie interesse heeft in een reis naar de oorlogsgebieden in Normandië kan zich uiterlijk 16 juli nog melden bij Ab en Willy Roetman,  038 - 331 29 38.