nieuws

Onrust in Almelose gemeenteraad: mag een fractievoorzitter óók vicevoorzitter van de raad zijn?

Onrust in Almelose gemeenteraad: mag een fractievoorzitter óók vicevoorzitter van de raad zijn?
Onrust in Almelose gemeenteraad: mag een fractievoorzitter óók vicevoorzitter van de raad zijn? © RTV Oost
Marcel Zielman, fractievoorzitter van het CDA, is de nieuwe vicevoorzitter in de gemeenteraad van Almelo. En dat is tegen de regels, zegt Arjan de Vries (PvdA). "De vicevoorzitter moet onafhankelijk zijn, dat moet je een fractievoorzitter niet laten doen." Zielman ziet het probleem niet: "Je zit áltijd namens een partij in de raad, waarom kan een fractievoorzitter het niet doen?"
Zielman werd gisteren door de gemeenteraad gekozen als nieuwe vicevoorzitter. Negentien raadsleden stemden op hem, zestien stemden op de andere kandidaat, D66-raadslid Monique van Saane. 

Schijn tegen
"Ik heb niets tegen Zielman als persoon", vertelt De Vries. Hij vindt dat een fractievoorzitter, die namens een coalitiepartij in de raad zit, de schijn tegen heeft. "Een vicevoorzitter moet onbevooroordeeld zijn werk doen, dat moet je als fractievoorzitter niet willen."
Zielman ziet het anders. "Wij hebben de raad laten stemmen over mijn vicevoorzitterschap, een meerderheid was het er mee eens. Denk je dat ik meer of minder bevooroordeeld zou zijn als ik raadslid was in plaats van fractievoorzitter?"
Een fractievoorzitter als vicevoorzitter, mag dat? Volgens de burgemeester van Almelo, Arjen Gerritsen, mag een fractievoorzitter zich kandidaat stellen voor het vicevoorzitterschap. Hij zegt dat ook de combinatie fractievoorzitter-vicevoorzitter niet meer verboden is. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.