nieuws

Jan Terlouw over Lelystad Airport: "Het kapitaal wint altijd en ministeries zijn niet ongevoelig"

"Je ziet dat het kapitaal, dat geld wil verdienen door de markt uit te breiden, altijd weer lijkt te winnen. Je ziet ook dat ministeries ook niet ongevoelig zijn voor die krachten. De regering is voor een groot deel eigenaar van Schiphol, ja en dan is het moeilijk, dat zie je", aldus oud-politicus Jan Terlouw, die vanavond het openingswoord deed bij de première van de film 'Lelystad Airport in nevelen gehuld'.
De film, gemaakt door producent Rob de Wind uit Munnekeburen, geeft een overzicht van wat er mis ging in de ontwikkeling van Lelystad Airport. De Wind voelt zich naar eigen zeggen 'genomen door een onbetrouwbare overheid' en zegt daarom deze documentaire te hebben gemaakt. De docu geeft dus geen afgewogen beeld van het proces, waarin voor- en tegenstanders het woord krijgen.

Kritisch

Hoewel veel van de geinterviewden zeggen niet tegen vliegen 'an sich' te zijn, zijn er vooral kritische geluiden te beluisteren. Een vogelexpert van de Koninklijke Luchtmacht bijvoorbeeld, die jarenlang onderzoek deed naar de effecten van de vogelvlucht op vliegverkeer. Luit Buurma vindt het onbegrijpelijk dat de kennis die bij het ministerie van Defensie aanwezig is over vogelaanvaringen, niet wordt meegenomen in de besluitvorming rond Lelystad Airport. "Want dan zouden ze weten dat de hoogte waarop straks gevlogen gaat worden, ook de hoogte is waarop grote watervogels van en naar het zuiden trekken. Bijzonder om daar grote vliegtuigen tussen te laten vliegen."

Handhaving

In de documentaire wordt ook stilgestaan bij de handhaving van overtredingen in het luchtruim. De burgemeester van het Zuid-Limburgse plaatsje Eijsden vraagt zich openlijk af hoe lang het moet duren voordat afspraken worden nagekomen. Hij zegt dat er boven zijn gemeente al 5 jaar op lage hoogte wordt gevlogen in de nacht. Twee punten waarover duidelijke afspraken zouden zijn gemaakt met het ministerie van Infrastructuur, maar die tot aan vandaag niet worden nageleefd.
Maar hoewel het vooral een kritisch verhaal is, meent oud-politicus Jan Terlouw de filmmaker alleen maar te kunnen complimenteren. "Het is een erg mooie film, kwalitatief mooi, heel volledig, alle onderwerpen worden belicht, helder gesproken door iedereen. Een prachtfilm."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.