nieuws

"Alle Twentse gemeenten moeten hun coalitieakkoord herschrijven voor laaggeletterden"

Alle Twentse gemeenten zouden hun coalitieakkoord moeten herschrijven zodat ook laaggeletterden het begrijpen. Dat vindt wethouder Mark Paters van Twenterand. Samen met Taalpunt Twenterand is het akkoord in die gemeente herschreven en benoemd tot 'coalitieakkoord light'.
Erika Companje is ambassadeur voor laaggeletterden in Twenterand. Tot haar 50-ste behoorde ze zelf tot die categorie. "Ik heb op de blo gezeten. Daar leerde je tot 10 tellen, maar vooral dingen zelf doen. Ik ben dus niet echt grootgebracht met lezen en schrijven."
Vergelijking tussen originele akkoord en aangepaste akkoord

'Paar woorden lezen'

Toen ze 50 werd kwam daar verandering in. "Ik kon wel een paar woorden lezen, maar niet zoals andere mensen. Je wordt er heel creatief van. Als ik mijn kinderen voorlas, fantaseerde ik er een hoop bij. Ik hielp ze wel met huiswerk, maar snapte er zelf niks van", herinnert ze zich nog goed.
Haar leven ziet er nu toch een stuk anders uit. "Ik was toen wel gelukkig, maar nu ben ik toch gelukkiger. Je kunt appen, op Facebook, recepten lezen, noem maar op. Je hoort zoveel meer bij de maatschappij. En dat probeer ik uit de dragen naar anderen."
Hoe benader je mensen die laaggeletterd zijn?

'Zoveel fijner als je kunt lezen en schrijven'

Dat doet ze dus als ambassadeur voor laaggeletterden. "Samen met mijn dochter Dianne ook vaak. Zij is betrokken bij Taalpunt Twenterand. We proberen meer mensen uit de anonimiteit te halen. Dat ze inzien, dat het zoveel fijner is als je wel kunt lezen en schrijven."
Dochter Dianne Companje geeft via Taalpunt Twenterand veel voorlichting aan mensen die laaggeletterd zijn. "Het is heel belangrijk om die mensen te bereiken. Het is nog steeds een taboe, helaas. Mensen durven er niet over te praten. En het is echt niet zo dat het alleen maar gaat om de nieuwe Nederlanders die problemen hebben. Zie het voorbeeld van mijn moeder."

Eén op de zes

Landelijk is één op de acht tot negen Nederlanders laaggeletterd. In Twenterand is dat één op de zes. "Dat heeft onder meer zijn oorzaak dat we hier te maken hebben met een veengebied. Van oudsher is de laaggeletterdheid daar groter dan elders", verklaart ze dat verschil.
Dat het coalitieakkoord nu is vereenvoudigd vindt ze een goede zaak. "Natuurlijk is dat goed. Als Taalpunt willen we mensen de kans geven er iets aan te doen. Het maakt voor die mensen de wereld groter en ze kunnen zichzelf beter redden. Daar doen we het voor."
Veel werk dat omzetten van dat coalitieakkoord

Eerste exemplaar

Wethouder Paters nam samen met moeder en dochter Companje het eerste exemplaar in ontvangst. "Het is fijn dat we dit hebben kunnen doen. Ik heb binnenkort een bijeenkomst met Twentse collega's en reken erop dat ze een coalitieakkoord light van me krijgen. Zodat ze er hopelijk een voorbeeld aan nemen."
De wethouder over het belang van een coalitieakkoord voor laaggeletterden

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.