Politie: 'Bel 112 als je verdachte personen uit bos Dalfsen ziet komen'

Vijf branden in hetzelfde bosgebied in Dalfsen in amper twee weken tijd. Toeval of brandstichting? De politie gaat uit van dat laatste en roept inwoners op 112 te bellen als ze verdachte personen of auto’s uit het bosgebied zien komen.

Afgelopen weekend moest de brandweer twee keer uitrukken naar het bos bij kasteel Rechteren in Dalfsen. Zaterdagavond 7 juli ging een stuk heide van 150 bij 200 meter in vlammen op. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar het naastgelegen bosperceel. Een dag later, op zondag 8 juli, brandde het 's avonds om 21.00 uur weer in het heideveld.

tekst gaat verder onder de foto

Natuurbrand in Dalfsen (Foto: Persbureau Meter)
Fotograaf: Persbureau Meter
150 bij 200 meter heide gaat op 7 juli in vlammen op 

 

'Gaan uit van brandstichting'

Op 28 en 30 juni moest de brandweer ook al naar hetzelfde bos om brandjes te blussen. "We gaan wel uit van brandstichting", zegt politiewoordvoerder Jan Thijs van Hemmen. "Honderd procent zekerheid dat het om brandstichting gaat hebben we nog niet, aan het brandonderzoek wordt hard gewerkt."

 

Om te voorkomen dat het opnieuw mis gaat heeft burgemeester Han Noten van Dalfsen maandag besloten het gebied voorlopig af te sluiten. Zo wil hij voorkomen dat door menselijk handelen brand ontstaat. 

 

Camera's geplaatst

Eerder zijn camera's geplaatst in de toren van kasteel Rechteren, waardoor meteen alarm wordt geslagen als er rookontwikkeling is in het bosgebied. Ook is er brandwacht vanuit de lucht en wordt er meer gesurveilleerd. 

 

"Alles in het gebied is kurkdroog, dus een brand in de natuur breidt zich razendsnel uit", zegt Van Hemmen. "We roepen mensen op alert te zijn. Zie je verdachte personen of auto's uit het gebied komen? Noteer dan kentekens, het merk en het type van de auto en probeer te filmen. Geeft die informatie aan ons door en bel 112."

 

Tips? 

Wie meer informatie heeft over de branden van de afgelopen weken wordt verzocht de tiplijn te bellen: 0800 – 6070 (gratis nummer). Informatie doorgeven mag ook anoniem, bij Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000 of gebruik het tipformulier: https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/ 

Deel dit artikel: