Deventer 'Drogenkommandant' voor Duitse rechter

De dertigjarige Deventenaar Rhett D. stond vandaag voor de Duitse rechter voor grootschalige internationale drugshandel. Dat gebeurde bij de rechtbank in Coburg, in de Duitse deelstaat Beieren.

Rhett werd afgelopen november aangehouden in Bocholt, met ruim dertig pakketjes drugs bij zich. Hij bracht volgens de Duitse Justitie op grote schaal zijn waar aan de man via het 'darknet', de cyberonderwereld.

Mr Drogenkommandant

Rhett D. stond op het darkweb bekend als 'mister drogenkommandant'. Hij verkocht daar drugs als cocaïne, xtc, amfetamine en wiet.

De drugs werden vrijwel dagelijks naar Duitsland gereden om daar als postpakket verder te worden verstuurd. Soms handelde hij de deals persoonlijk af en huurde daarvoor door heel Duitsland hotelkamers.

De Deventenaar wordt door 'Justiz' gezien als Großdealer, oftewel topverkoper. De verdenkingen tegen hem beslaan maar liefst twintig kantjes.

80 kilo drugs

Eén van zijn medeplichtigen is zijn moeder. Zij werd onlangs door de Zwolse rechtbank veroordeeld tot tien maanden cel. Ze had zo'n 80 kilo aan drugs van haar zoon in haar huis aan de Havezatelaan verstopt. Daar werden zo'n 47.000 pillen xtc en de partydrug 2c-b gevonden. Ook lag er cocaïne en heroïne.

In het huis van Rhett zelf aan de Hein Burgerstraat, werd hennep en 400.000 euro aan cash gevonden. Hij wordt in Deventer ook wel 'De Duutser' genoemd, gezien zijn Duitse afkomst.

Geobserveerd

De Deventenaar werd al langere tijd geobserveerd door de politie. Hij was het dan ook niet eens met de manier waarop hij werd aangehouden. Dat gebeurde bij een winkelcentrum in Bocholt. Hij probeerde nog te vluchten en kwam in botsing met de politie. "Als ik toch al werd geobserveerd, had dat toch ook wel anders gekund?", zei hij vandaag in de rechtbank.

Fotograaf: BKA
In het huis van Rhett werd 400.000 euro cash gevonden

Jeugdbende

Hij verkocht volgens Justitie onder andere drugs aan een jeugdbende uit Neustadt. De zes jongeren waren tussen de zestien en achttien jaar oud. Het achttienjarige hoofd van de bende is onlangs veroordeeld tot zes jaar cel. De rest kwam er vanaf met werkstraffen. Bij de bende werden ruim 1000 xtc-pillen, 40 kilo wiet en 100 gram loepzuivere cocaïne gevonden. 

Deventenaar Rhett D. hoort volgende week welke straf hem boven het hoofd hangt.

Fotograaf: BKA
Een deel van de drugs die in beslag werd genomen door de Duitse politie
Meer over dit onderwerp:
Deventer drugs Justitie Nieuws
Deel dit artikel: