Zeilclub Belterwiede luidt noodklok over waterplanten: watersport dreigt kopje onder te gaan

Boten lopen vast, zwemmers raken verstrikt. Door de wildgroei van waterplanten in De Wieden loopt volgens zeilvereniging Belterwiede de veiligheid van recreanten gevaar.

Voorzitter Jan Esseveld roept de provincie Overijssel op meer te gaan maaien nu de voortwoekerende planten de zeilers steeds meer in het vaarwater zitten.

In een deze week aan alle Statenfracties verstuurde brandbrief benadrukt de zeilclub dat het water de vereniging - aan de vooravond van de 70-jarige verjaardag - aan de lippen staat.

 

Grote problemen
De explosieve groei van waterplanten veroorzaakt niet alleen grote problemen bij de organisatie van landelijke zeilwedstrijden, maar ook de vele waterrecreanten die iedere zomer deze regio aandoen, ondervinden het fenomeen aan den lijve.

 

Extra maaien heeft volgens de preses geen nadelige gevolgen voor de natuur. Voor Esseveld staat dat zelfs als een paal boven water: “Veel intensiever maaien is mogelijk. Bij het Bovenmeer bij Lelystad bijvoorbeeld wordt al jarenlang 75 procent van de waterplanten gemaaid. Daarbij worden de gevolgen voor de natuur voortdurend nauwlettend in de gaten gehouden.”

 

Niet onwelwillend
Volgens provinciewoordvoerder Harry te Walvaart staat het provinciebestuur van Overijssel niet onwelwillend tegenover het plan meer te gaan maaien:”Wij zijn best bereid mee te denken. Er moet dan alleen wel een vergunning met een ecologische onderbouwing worden aangevraagd.”

 

Overigens vallen De Wieden onder een zogenoemd Natura2000-gebied, waarvoor strenge regels gelden ten aanzien van het milieu. De provincie zegt het belang van de watersport voor gemeenten en de regio te onderkennen: "We streven daarbij naar een goede balans tussen natuur en economische activiteiten."

 

Bepaalde voorwaarden
Volgens de provincie mogen waterplanten onder bepaalde voorwaarden worden gemaaid. De kosten daarvan komen echter voor rekening van de aanvrager van de vergunning.

In de brandbrief benadrukt de zeilvereniging dat het een minuut voor twaalf is: "In ons geval gaat dat 75.000 euro kosten", zegt Esseveld. "Geld dat we niet hebben. We vinden dit een taak voor de provincie, als eigenaar van het water."

Meer over dit onderwerp:
Steenwijkerland Kop van Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: