Parade van duurzame boten op weg naar Friesland

Overijssel zet zich vandaag in voor een duurzame toekomst tijdens de Elfwegentocht. Het initiatief komt vanuit Friesland, waar sinds 1 juli twee weken lang zoveel mogelijk mensen en bedrijven 'groen' proberen te reizen. Elke dag krijgen de Friezen hulp van een andere Nederlandse provincie. Vandaag de beurt aan Overijssel.

Een bonte stoet aan boten vaart vanuit Giethoorn naar het onbewoonde eiland Marchjepolle, in het Tjeukemeer. Het is een tocht van zo'n 2,5 uur. Met de tocht van vandaag wordt speciaal aandacht gevraagd voor het duurzaam varen. 

Jacht Ya
Er varen hypermoderne elektrische boten mee, maar ook een 150 jaar oud zeilschip en traditionele bootjes. Een van de boten is het Duurzame Jacht Ya. Dit elektrische jacht keerde begin mei terug van een wereldreis, die compleet energieneutraal was. Daar deden ze bijna anderhalf jaar over. 

Elfwegentocht
De Elfwegentocht duurt nog tot en met zaterdag. De tocht wordt afgesloten met een parade van futuristische voertuigen van Drachten naar Leeuwarden. Aan de rit doen onder meer elektrische auto's, Segways en bussen op waterstof mee.

Het moet de grootste parade van duurzame voertuigen ooit worden en daarmee een officieel wereldrecord opleveren.

Deel dit artikel: