Gedrag van 'ontucht-ortho' Deventer kon niet door de beugel

Tegen een voormalig orthodontist met praktijk in Deventer, is tien maanden gevangenisstraf geëist. Volgens Justitie heeft hij meerdere vrouwelijke patiënten onzedelijk betast, waaronder pubermeisjes.

Volgens de vier dames die onafhankelijk van elkaar aangifte hebben gedaan, sloeg hij in de praktijk aan de Boxbergerweg de armen om hen heen en knuffelde hen. Daarna trok hij ze soms op schoot, streelde hun billen of borsten, of vroeg ze om een kus. Drie andere patiënten, die geen aangifte deden, ondersteunen de verklaringen.

Mondkapje

De ortho zelf ontkent. Volgens hem zouden de aangeefsters hem wel eens aangezien kunnen hebben voor zijn broertje. Die zou assistent zijn geweest. "En met een mondkapje en hetzelfde accent zouden ze ons wel eens verwisseld kunnen hebben." Volgens Justitie is dat echter een kul-argument. Het jongste broertje zou in zijn eigen verklaring hebben gezegd, dat ze met zijn drieën in de behandelkamer waren. "En die meiden zien echt wel of ze met één of twee mannen in een ruimte zijn."

Geloofwaardig

De advocaat van de orthodontist wil graag vrijspraak voor haar cliënt. "Wie zegt er dat de verklaringen van die dames geloofwaardig zijn? Was er bijvoorbeeld niet onenigheid over het betalen van facturen? En dan bijvoorbeeld de mevrouw die op meerdere controle-afspraken zou zijn betast. Waarom ging die dan nog terug, nadat ze al betast was?"

Volgens het OM komt dat, omdat er in Deventer weinig keus in orthodontisten is. "Als die beugel er eenmaal inzit, moet je er ook naar laten kijken. En naast de ontuchtige handelingen, deed hij zijn werk goed."

Vertrouwen

De aangeefsters, waaronder dus tieners, zeggen veel last te hebben van de gebeurtenissen. Ze zijn hun vertrouwen in mannen kwijt en slapen slecht. De vader van één van de meiden is de orthodontist aangevlogen, nadat hij hoorde wat die met zijn dochter zou hebben gedaan.

De orthodontist is inmiddels door het tuchtcollege geschrapt uit het register en mag zich geen orthodontist meer noemen.

Broer

Een oudere broer van de orthodontist is herfst vorig jaar veroordeeld voor eenzelfde vergrijp. Die man was tandarts in Deventer. Hij kreeg 180 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden opgelegd. Tegen hem was toen een half jaar gevangenisstraf geëist.

De tandarts betastte in 2016 tot twee keer toe een patiënte die op de tandartsstoel in zijn praktijk in Deventer lag. Hij raakte de vrouwen bij borsten en billen aan, terwijl daar geen medische noodzaak voor was.

De rechtbank in Zwolle doet over twee weken uitspraak over de zaak van de orthodontist.

Meer over dit onderwerp:
Deventer ontucht Justitie Tandarts Nieuws
Deel dit artikel: