Ron König al aan de slag als waarnemend burgemeester van Deventer

Op het moment dat Andries Heidema gisteren op het provinciehuis in Zwolle werd geïnstalleerd als Commissaris van de Koning in Overijssel, was Ron König al begonnen als waarnemend burgemeester van Deventer. König is in Deventer de voorlopige vervanger van Heidema, die begin deze week afscheid nam van de gemeente waarvan hij 11 jaar burgemeester was.

König zat gisteravond als waarnemer meteen de eerste gemeenteraadsvergadering voor. Zijn eerste taak was het beëdigen van de nieuwe wethouders. Dat zijn Liesbeth Grijsen (Gemeentebelang), Jan Jaap Kolkman (PvdA), Carlo Verhaar (GroenLinks), Thomas Walder (D66) en Frits Rorink (CDA). Met de benoeming van de wethouders ontstonden er twee vacatures in de gemeenteraad, die dezelfde avond ingevuld zijn door Bert Roetert (Gemeentebelang) en Marco Harps (PvdA).

"Ik ben allerhartelijkst ontvangen in Deventer en deze kennismaking smaakt naar meer", reageerde König bij de start van zijn periode als waarnemend burgemeester die in principe een half jaar zal duren. Na de zomer start de procedure voor een nieuwe burgemeester van Deventer, die naar verwachting begin 2019 door de Kroon zal worden benoemd.

Voormalig wethouder van Arnhem 

De uit Doesburg afkomstige Ron König (54) was wethouder voor D66 van Arnhem en Rheden. Hij wordt getypeerd als een verbindend en inspirerend bestuurder die in staat is complexe dossiers succesvol af te ronden, en die enthousiasme en energie uitstraalt.

Hij heeft brede ervaring in het openbaar bestuur. König begon zijn loopbaan als organisatieadviseur en interim-manager, onder andere bij Twynstra Gudde. Het accent lag daar op openbare orde en veiligheid en crisisbeheersing. Hij studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Meer over dit onderwerp:
waarnemend burgemeester Deventer Nieuws
Deel dit artikel: