Gerecycled asfalt bij verbreding toerit A1 bij Oldenzaal

De toerit naar de A1 bij Oldenzaal wordt grotendeels voorzien van gerecycled asfalt, dat bovendien bij een veel lagere temperatuur dan normaal wordt gemaakt. Volgens Cees van Oorschot van KWS, dat het werk uitvoert, is dat redelijk uniek voor Nederland.

"We maken lage temperatuur asfalt", legt Van Oorschot uit. "Het wordt geproduceerd bij een temperatuur van 90 graden. Normaal is dat bij 170 graden, dus het voordeel is dat we hier veel minder CO2-uitstoot hebben. Bovendien gebruiken we voor 85 procent gerecycled asfalt. Grotendeels asfalt dat hier al heeft gelegen."

'Best wel uniek'

De CO2-uitstoot wordt met 67 procent gereduceerd. Volgens Van Oorschot wordt het ook op enkele andere plekken in het land wel gedaan, "maar op deze schaal, in deze omvang, is het toch best wel uniek".

De toerit naar de A1 is inmiddels al enkele weken dicht. Verkeer richting snelweg moet een andere route kiezen. "In het begin gaf dat wat overlast, maar na enkele aanpassingen is dat snel verbeterd", zegt Thijs te Riet van de gemeente Oldenzaal.

Andere omleiding

"De eerste dagen stond het hier bij de rotonde al vast tot aan de A1 bij Hengelo-Noord. We hebben de gemeente Hengelo gevaagd de verkeerslichten bij de Hasselerbaan wat bij te stellen en dat heeft zeker geholpen voor de doorstroming." Een andere omleiding gaat via de oprit bij Oldenzaal-Zuid. 

De toerit naar de A1 bij Oldenzaal blijft nog tot begin september afgesloten voor alle verkeer. Verkeer dat van de snelweg komt, kan wel gebruik maken van het wegvak. De rijbaan wordt verdubbeld en er komen verkeerslichten bij de afrit van industrieterrein Jufferbeek-Zuid.

Meer over dit onderwerp:
Noordoost-Twente Oldenzaal A1 asfalt KWS Nieuws
Deel dit artikel: