nieuws

Marijke uit Nijverdal is doodziek, match moet haar leven redden

Stamceldonatie: het kan levens redden. Dat weet ook Marijke Gerrits uit Nijverdal. Zij lijdt sinds eind april aan een zeldzame vorm van leukemie. Haar familie zoekt een stamceldonor die een match is. Maar zo'n match vinden kost veel geld, en dat realiseert niet iedereen zich.
Inmiddels is de Facebookpost met de oproep al duizenden keren gedeeld, maar dat heeft ook een keerzijde. Stichting Matchis die de stamceldonoren registreert en test hoopt dat mensen die reageren zich wel realiseren dat testen niet gratis is: "Het kost zo'n 45 euro. En onze fondsen zijn niet oneindig. Dus elke donatie is welkom."

Slachtoffer eigen succes

Posts zoals die van de familie van Marijke zie je de afgelopen tijd vaker. Dat heeft als bij-effect dat steeds meer mensen zich aanmelden als stamceldonor. Mooi vindt Matchis, maar er moet ook genoeg geld zijn om de testen uit te laten voeren.
Esmee, de 18-jarige dochter van Marijke, begrijpt de oproep van Matchis wel. De stichting lijkt het slachtoffer te zijn van het eigen succes: "Elke stamceldonateur kost geld, om in databank te zetten, om te laten testen. Stel dat iemand niet geschikt is, dan hoop ik wel dat ze dan wél geld willen overmaken." 
Sinds leukemiepatiënten hun roep om een donor op social media delen, is het aantal aanmeldingen fors gestegen bij Matchis. Van 50.000 geregistreerden in maart 2014, naar 200.000 in maart dit jaar. De afgelopen drie maanden liep het aantal nog verder op na oproepen op sociale media: er zijn nu 236.000 stamceldonateurs geregistreerd.

Enige hoop

De familie van Marijke hoopt dat er tussen die mensen een match zit, zegt dochter Esmee: "Het is de enige hoop die er is, de chemo doet wel werk, maar als ze wil genezen heeft ze die stamceldonatie nodig."
De stichting Matchis benadrukt dat mensen goed moeten nadenken over stamceldonatie, de procedure is niet makkelijk. Daarbij kan niet iedereen stamceldonor worden, als je te oud bent - de grens is 50 jaar - is de kwaliteit van de stamcellen niet goed, ben je te zwaar dan is de ingreep om de cellen te oogsten te gevaarlijk. "We hebben het liefst jonge mensen, een stamceldonor van 18 jaar kan nog jaren in de databank, iemand van eind veertig niet."
De post van dochter Esmee:
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.