Vrienden zamelen geld in voor grafsteen verdronken Mohammed: ‘Minste wat we voor hem kunnen doen’

Mohammed Soulaiman (20), de drenkeling die vorige week in recreatieplas Het Hulsbeek door verdrinking om het leven kwam, heeft zijn laatste rustplaats. Vrienden en sympathisanten hebben voldoende geld ingezameld voor een grafsteen voor de Syrische jongeman.

Nadat Marleen Hanna eerder deze week het initiatief had genomen voor de grafsteen voor Mohammed heeft ze de inzamelingsactie vanochtend stopgezet: “We hebben voldoende geld opgehaald.”


Gevlucht voor oorlogsgeweld

Soulaiman woonde nog maar sinds drie jaar in Nederland. Samen met zijn zus was hij het oorlogsgeweld in zijn vaderland ontvlucht. Terwijl zijn ouders en de rest van de familie in Syrië waren achtergebleven en zijn zus ver weg in Duitsland woonde, was Mohammed neergestreken in Enschede.


Vol toekomstplannen
Daar ging het volgens Marleen Hanna voortvarend met hem. “Hij volgde taallessen op het Saxion en hij zat vol toekomstplannen.” Volgens Marleen, die Mohammed ‘via-via’ zegt te kennen, was de jongeman dol op sporten. “Het liefst zou hij aan kickboksen doen, maar dat bleek financieel niet haalbaar. Vandaar dat het voetballen werd.”


'Lieve positieve jongen'

Intussen wist de jongen de harten te veroveren van anderen. “Mohammed lachte altijd. Een lieve positieve jongen, geliefd bij alles en iedereen.”


Krampaanval

Vorige week ging het mis toen Mohammed samen met een vriend ging zwemmen in Het Hulsbeek. Vermoedelijk is hij door kramp overvallen. “Hij woonde in Syrië in een stad aan zee en kon erg goed zwemmen.”

In paniek
Aanvankelijk waren er wat vraagtekens omdat de vriend pas uren later melding maakte van de vermissing van zijn maatje, maar volgens de politie was de reden dat de jongeman geen Nederlands spreekt en in paniek was geraakt.


Mohammed is woensdagmiddag begraven, op het islamitische gedeelte van de algemene begraafplaats van Oldenzaal, grenzend aan Het Hulsbeek.


Witte ballonnen
De vriendengroep liet daarbij witte ballonnen op. “Zijn familie in Syrië kon hier niet naartoe komen. We waren zodoende met een klein groepje mensen: vrienden en de zus van Mohammed.”


Sobere uitvaart
Omdat Mohammed niet was verzekerd, was er sprake van een zogenoemde uitvaart van gemeentewege. “De gemeente Oldenzaal heeft ons fantastische geholpen bij het organiseren van de begrafenis, maar ze hadden ons vooraf al wel gemeld dat het er heel sober aan toe zou gaan. Vandaar het idee van de witte ballonnen. Puur om iets voor Mohammed te doen.”

Populair
Bovendien lanceerde ze de inzamelingsactie voor de grafsteen. “Dat is toch wel het minste wat we voor hem kunnen doen. Geen exclusieve steen ofzo, maar hij mag ook heel sober zijn. Met zijn naam en – in nader overleg met zijn familie – een tekst. Binnen de kortste keren had ik echter voldoende geld binnen. Dat zegt misschien ook wel iets over de populariteit van Mohammed.”

Meer over dit onderwerp:
Oldenzaal Enschede Nieuws
Deel dit artikel: