Veiligheidsexpert maakt gehakt van strafeis tegen jihadist Victor D: "Die wordt gematst"

"Die wordt gematst, dat gevoel heb ik er een beetje bij." Zo oordeelt veiligheidsexpert Peter Wijninga over de strafeis die Syriƫganger en terreurverdachte Victor D. uit Heeten twee weken geleden tegen zich hoorde eisen. Morgen doet de rechtbank in Rotterdam uitspraak in de strafzaak tegen D.

door Ties van der Heide 

Wijninga werkt voor het HCSS, het Haags Centrum voor Strategische Studies. Hij volgt jihadistische organisaties in het Midden-Oosten al jaren op de voet. We vroegen hem naar zijn kijk op de strafeis tegen de Heetenaar die in 2013 afreisde naar Syrië en daar lid werd van een terroristische organisatie. 

"Ik vind zes jaar nogal aan de lichte kant voor het lid zijn van een terroristische organisatie met het oogmerk om misdaden tegen de menselijkheid te plegen", stelt Wijninga. 

Maximaal 15 jaar cel

Of het Nederlands rechtssysteem voldoende handvatten biedt om terreurverdachten te straffen? "Als je kijkt naar wat er maximaal geëist kan worden in dit geval, het lid zijn van een terroristische organisatie en het in bezit hebben van wapens, dan staat daar maximaal 15 jaar op. Dan denk ik dat het strafrechtsysteem daar best tegen is opgewassen." 

"De vraag die je hier zou moeten stellen is of het Openbaar Ministerie hier tegen opgewassen is", aldus de veiligheidsexpert. "Als ik zie dat ze met een eis komen waarvan ze zeggen dat die gebruikelijk is in dit soort zaken, van zo rond de zes jaar, dan vraag ik me af of ze er inderdaad tegen opgewassen zijn."


Maatschappelijke verantwoordelijkheid

"En of ze zich voldoende beseffen dat de maatschappelijke verantwoordelijkheid die ze hebben, dat ze die moeten invullen." Na het horen van de strafeis liet Victor D vanuit Syrië weten dat hij overweegt terug te keren naar Nederland als hij 'slechts' zes jaar cel krijgt. Dat zit de veiligheidsexpert van het HCSS niet lekker. 


Vergelding en afschrikking

"Dat betekent dat aan de twee punten waar een strafeis aan moet voldoen, vergelding en afschrikking, niet wordt voldaan", legt Wijninga uit. "Hij staat bijna te springen van ongeduld om naar Nederland te komen. Hij voelt zich gematst."

Wijninga gaat verder over de strafeis van zes jaar: "Het wordt niet vergolden, hij krijgt geen flinke tik over de vingers, het effect naar anderen is niet afschrikwekkend... En preventie? Nee. Vergelding? Ook niet."

Maatschappelijke onrust

De veiligheidsexpert voorziet zelfs problemen als jihadisten tot 'slechts' zes jaar cel worden veroordeeld. "Ik denk dat er maatschappelijke onrust zal ontstaan, over de laagte van de strafeis."

De rechtbank van Rotterdam doet dinsdagmiddag uitspraak in de zaak Victor D.