PVV Overijssel: 'Provincie doet te weinig om eikenprocessierups te bestrijden'

De provincie Overijssel doet te weinig om de overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan. Dat vindt de Overijsselse PVV-fractie. De partij wil dat de provincie een coördinerende rol neemt bij de bestrijding van de insecten, en het niet overlaat aan de gemeenten.

PVV Statenlid Jeanet Nijhof: "Bij de bestrijding moet coördinatie komen vanuit de provincie. Gemeenten moeten geholpen worden."

Bultjes en jeuk

De brandharen van de eikenprocessierups, die zich verspreiden met de wind, vormen voor wandelaars en fietsers een gevaar. Veel mensen krijgen uitslag, bultjes en jeuk. De nesten van de rupsen kunnen bij aanraking nog jarenlang gevaarlijk zijn.

Dit jaar is de overlast van de rups erger dan ooit. Ze zitten in zoveel bomen, dat gemeenten de bestrijding van de diertjes niet aankunnen. Nijhof: "Nesten worden al lang allemaal niet meer weggezogen. Bedrijven die dat kunnen worden overvoed door aanvragen."

Het zou helpen als de provincie de aanpak van het probleem zou coördineren, zegt Nijhof. Maar volgens haar wil de provincie niet helpen bij de bestrijding. "Hester Maij, gedeputeerde voor Natuur, ziet geen rol voor de provincie weggelegd."

Overlast neem jaarlijks toe

Ook bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit zegt het: zo lang gemeenten en andere overheden de aanpak van de eikenprocessierups niet uitbreiden en beter organiseren, blijft het een ongelijke strijd.

"De samenwerking tussen overheden in de beheersing van de processierups laat al jarenlang te wensen over", zegt Van Vliet. "Zonder goede aanpak, en met de stijgende temperaturen, neemt de overlast van de diertjes alleen maar toe."

Bijeenkomst

In september organiseren de PVV-fractie en experts van de Wageningen Universiteit een informatiebijeenkomst. De bedoeling is dat de provincie samen met gemeenten en ander grondeigenaren uit de provincie het probleem bespreken. "De volgende stap is om de coördinerende rol van de provincie van de grond te krijgen", zegt Nijhof.

Meer over dit onderwerp:
PVV Provinciale Staten eikenprocessierups Nieuws
Deel dit artikel: