Waterschap Rijn en IJssel stelt verbod in op gebruik water uit sloten en beken

In navolging van Waterschap Vechtstromen heeft ook Waterschap Rijn en IJssel alle gebruik van oppervlaktewater verboden. Dit verband met de aanhoudende droogte.

Het is nog niet eerder zo lang droog geweest is het werkgebied van Rijn en IJssel, waaronder de Achterhoek en een deel van Overijssel-Zuid valt. Het gaat hierbij onder meer om het stroomgebied van de Schipbeek, ruwweg van Diepenheim tot Deventer.

Het waterschap wil problemen met de waterkwaliteit en de volksgezondheid in gemeenten in hun gebied voorkomen, aldus dijkgraaf Hein Pieper.

Er komt vanuit sloten, beken en rivieren nog maar weinig water in stedelijke watergangen en vijvers terecht zodat dat botulisme en blauwalg exploderen, zegt het waterschap. Vissen gaan dood en ratten en bacteriën gedijen volop. Het water kan gaan stinken.

Het schap probeert zo lang mogelijk water naar stedelijke gebieden te sturen, maar raadt contact met alle oppervlaktewater af. Het gebruik van het water voor bijvoorbeeld het sproeien en beregenen van akkers en weiland is zelfs verboden.

Meer over dit onderwerp:
schipbeek verbod Sproeien Deventer Nieuws
Deel dit artikel: