Bijen hebben het extra moeilijk vanwege de aanhoudende droogte

Bijen in Nederland hebben het al moeilijk vanwege de verschraling aan wilde bloemen door het spuiten van landbouwgif. Maar door de droogte bloeien bomen, planten en bloemen te vroeg, te kort of helemaal niet. Geen goed nieuws voor de bij.

Bijen leven van de nectar. Maar door een gebrek daaraan kunnen ze zich niet goed in leven houden of een voorraad aanleggen voor de winter. Bijenhouders die honingbijen houden kunnen de bijenvolken bijvoeren met suikerwater. Maar de wilde bij moet zichzelf zien te redden.

"De lindebomen bloeien al vroeg volop in het voorjaar, dus waren wij blij. Maar er zat bijna geen nectar in", zegt Douwe Slot van bijenvereniging Nijverdal-Hellendoorn. Dat betekent dus nauwelijks honing.

Heidehoning

Ook de heide bloeit nog niet. "De natte heidesoorten bloeien niet omdat het grondwaterpeil te laag staat, dan komen de grassoorten ertussen groeien. Dat betekent automatisch straks minder nectar voor de bijen", zegt ecoloog Mark Zekhuis van Landschap Overijssel.

Op dit moment is het dus nog wachten op de hei. "Op dit moment hebben wij nog geen heidehoning, helemaal niks", zegt Slot.

Open dag

Komend weekend is het Landelijke Open Imkerijdag. Diverse bijenhouders- en imkerverenigingen stellen hun deuren open voor het publiek.

Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.

Meer over dit onderwerp:
Reggestreek honing bijen droogte Droogte 2018 Nieuws
Deel dit artikel: