Diego U. moet 20 jaar cel in voor doden van Enschedeër Joey Moes

Het Gerechtshof in Zwolle heeft in hoger beroep de 33-jarige Diego U. uit Enschede veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor het doodschieten van plaatsgenoot Joey Moes. Tegen de man was 18 jaar cel geëist.

Het hof komt tot een hogere straf, omdat de rechters veel gewicht hechten aan de jeugdige leeftijd van Moes en de gruwelijke wijze waarop hij om het leven is gebracht. Joey werd 24 jaar oud.

Jachtgeweer

Moes werd van heel dichtbij door zijn hoofd geschoten op de Zonstraat in Enschede. Dat gebeurde halverwege december 2014. Het schot is afgevuurd uit een jachtgeweer, waarvan de loop is afgezaagd. Een deel van Joey's aangezicht werd door de hagel weggeblazen. Het moordwapen is nooit teruggevonden.

Speed

Joey had ruzie met Diego. De onenigheid ging om een partij speed van slechte kwaliteit. Joey wilde 4.000 euro van Diego hebben, en snel. Al een maand lang werd de druk op Diego opgevoerd om te betalen. Op de fatale dag werden er nog 70 berichten heen- en weer gestuurd.

Nadat Joey om 22.09 uur een sms had gekregen van Diego om af te spreken, ging hij naar de Zonstraat, waar hij een paar minuten later dodelijk werd getroffen.

Vrijspraak

Door de rechtbank in Almelo werd Diego vorig jaar nog vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Hij heeft de daad altijd ontkend. Hij werd toen wel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar voor onder meer het plegen van een roofoverval in Zwolle. Daar acht het Hof hem ook schuldig aan, evenals 2 andere feiten.

Diego U.

Getuigen

Het Gerechtshof acht bewezen dat Diego degene is geweest die de trekker heeft overgehaald. De rechters hechten veel waarde aan verschillende getuigen die hebben verklaard. Zo zou Diego in de nacht na de fatale schietpartij in Amsterdam 'de bloemetjes hebben buitengezet'. Onder invloed zou hij aan verschillende mensen verteld hebben dat hij Joey had doodgeschoten. 

Ook mensen die de moordpartij hebben gadegeslagen zijn cruciaal. Zij hadden een man zien wegrennen na de schietpartij. Volgens de verdediging zou het daardoor onmogelijk Diego kunnen zijn, die last had van een beenbreuk op dat moment. Maar volgens Justitie kan dat wel als iemand "vol zit met adrenaline". Het Hof neemt die laatste lezing over.

Rust

De toenmalige vriendin van Joey zegt in een eerste reactie tevreden te zijn met de uitspraak. "Ik ben blij dat er naar ons is geluisterd en dat we rust kunnen vinden. Maar het is heel moeilijk dat we dit niet meer kunnen delen met Joey."

Cassatie

Diego U. snapt niets van de uitspraak en is teleurgesteld. Volgens zijn advocaat Ural wordt de zaak dan ook aan hogere rechters voorgelegd.

Deel dit artikel: