SP: 'Twijfels over voortbestaan ZGT'

De Tweede Kamerfractie van de SP twijfelt aan het voortbestaan van ziekenhuisgroep ZGT in Almelo en Hengelo. Het ziekenhuis heeft een claim van twintig miljoen euro gekregen van verschillende zorgverzekeraars. Dat geld moet het ziekenhuis terugbetalen aan de verzekeraars.

De SP heeft hierover schriftelijke vragen aan minister Bruins van Medische zorg gesteld. Ze willen onder andere van de minister weten wat de gevolgen zijn voor de patiënten. 

Miljoenenverlies

Naast de miljoenenclaim van de zorgverzekeraars, leed het ziekenhuis vorig jaar een verlies van 15,6 miljoen euro. Dat komt mede omdat in 2016 het ziekenhuis zich 9,5 miljoen euro te rijk rekende. 

De SP wil van de minister weten hoe dat verschil van 9,5 miljoen euro is ontstaan. 

'Wanbeleid'
Onder andere door de misrekening van 9,5 miljoen euro werd de jaarrekening van 2016 niet goedgekeurd door een externe accountant, maar wel door de Raad van Toezicht. Vervolgens gaf de Raad van Toezicht aan dat het bestuur van het ZGT niet verantwoordelijk was voor de gevolgen van het beleid.

De SP vraagt aan de minister of dit 'wanbeleid' een aanleiding is om een onderzoek te doen naar het functioneren van de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht. 

Personeel
Het ZGT maakte in oktober vorig jaar bekend dat er 150 banen geschrapt gaan worden. De SP wil van Bruins weten of er nog meer personeel wordt ontslagen, naar aanleiding van de claim. 

Meer over dit onderwerp:
ZGT Sp hengelo almelo Regio Hengelo Regio Almelo Nieuws
Deel dit artikel: